30. augustā norisināsies Critics Meeting diskusija "Kam ir tiesības runāt kritiski?" | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2018

30. augustā norisināsies Critics Meeting diskusija “Kam ir tiesības runāt kritiski?”

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) un Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina uz diskusiju par to, vai mūsdienu sabiedrībā katram ir tiesības paust savu kritisko vērtējumu. Tēma ir radusies, reaģējot uz publiskajā vidē pēdējo mēnešu laikā novērotajām sarunām, kas agresīvi pievēršas kritikas autora personībai. Diskusija notiks 30. augustā pulksten 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē 11. Stāvā, Mūkusalas ielā 3. Diskusijas Facebook pasākums atrodams ŠEIT.

Sarunā piedalīsies pieredzējuši kultūras un mākslas kritiķi un redaktori: Santa Mičule-Hirša (mākslas kritiķe), Helmuts Caune (arterritory.com redaktors), Kristīne Matīsa (kino žurnāliste, “Kino Rakstu” galvenā redaktore), Ingus Bērziņš (DELFI galvenais redaktors), Jegors Jerohomovičs (KDi redaktors, “Dienas” kultūras žurnālists), un to vadīs kultūras žurnālists Toms Treibergs.

Viens no diskusijas centrālajiem jautājumiem būs – vai viedoklis nošķirams no recenzijas? Iespējams, ka tam nav nozīmes, jo, kā rakstīja Semjuels Bekets: “Kāda starpība, kas runā?” Galvenais, lai kāds to sadzird un ieklausās. Tomēr ne visa kritika tiek uzņemta ar atsaucību, jo dažkārt šķiet – lai nu kam, bet šim cilvēkam nav tiesību runāt par konkrēto tēmu. Kas tu tāds esi, lai atļautos spriest par to vai citu darbu, kultūras fenomenu? Kurš piešķīris šīs tiesības?

Vai vispār pastāv viedokļi, kas ir leģitīmāki par citiem? Vai rakstīt recenzijas drīkst vien noteikts profesionāļu loks? Vai sevi jāierobežo vēlmē izteikties kritiski par notiekošajiem procesiem, ja nav izglītību apliecinoša dokumenta attiecīgajā jomā? Šie un līdzīgi jautājumi tiks uzdoti diskusijas gaitā.

RIGA IFF jau trešo gadu rīko pasākumu ciklu CRITICS MEETING, kas veltīts kino kritikai Latvijā. Šogad CRITICS MEETING pasākumu ietvaros tiek organizētas sarunas arī ārpus kinofestivāla norises laika, ar mērķi veicināt regulāras diskusijas par kritikas nozīmi un vietu Latvijā. Pirmā CRITICS MEETING diskusija šogad notika maijā un tajā tika aplūkota redaktoru loma kultūras medijos.

Ziņas