Parazīts | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...

Parazīts

Gisaengchung
Režisors: Džūnho Bons
KR 2019131' ko

Apstākļi, kuros maz kopīgā: lepnā slavena arhitekta projektētā namā plaukst modernās pilsētvides elites pārstāvju dzīve, savukārt kādā nolaistā puspagraba miteklī savu strupceļa situāciju apņēmīgi cenšas pārvarēt trūkuma un neveiksmju vajāta ģimene. Kad liktenis piedāvā iespēju šādu ļaužu ceļiem krustoties, guvumu un postījumu apmērs nav paredzams.

Režisors radoši apvērš un nojauc žanru robežas, apvienojot melnā humora, spriedzes kino un sociālās drāmas elementus. Viņš akcentē, ka mūsdienu polarizētajā sabiedrībā kastu sistēma jeb šķiru hierarhija tiek liekulīgi apslēpta un uzlūkota kā pagātnes relikts, tomēr pastāv stingras robežas – krasi atšķirīgu aprindu simbiotiska līdzāspastāvēšana ir neiespējama. Un tam diemžēl nav alternatīvu. Toties citu vainošanas un vienkāršotu risinājumu kārdinājums gan ir liels. Kannu kinofestivāla žūrija šai filmai vienbalsīgi piešķīra Zelta palmas zaru.

Kuratora skatījums: Šo filmu iespējams skatīties gan kā aizraujošu stāstu par virtuozu viltvāržu ģimeni, gan kā skumju vēstījumu par pasaulēm, kas nekad nesatiekas, ja negadās liktenīga nejaušība.