Bāka | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...

Bāka

The Lighthouse
Režisors: Roberts Egerss
US 2019110' en

XIX gadsimta beigu Jaunanglijā uz kaila akmens, mitoloģisku spēku un noslēpumainu gaismēnu pārvaldītas salas slejas bāka, kuras vecais uzraugs ierāda jaunajam viņa vietu. Miglas taures drūmie rēcieni, vētras aukas, saltu viļņu un baltas miglas vāli Atlantijas okeānā... “Nekas labs nav gaidāms, ja divi vīri spēkojas gigantiskā fallā,” brīdina filmas režisors.

Nianšu meistara Roberta Egersa jaunais pilnmetrāžas darbs pēc spilgtās debijas Ragana (The Witch, 2015) ir psiholoģiska šausmu drāma ar melnā humora piedevām. Uz 35 mm lentes uzņemtās melnbaltās filmas scenārijs tapis, iedvesmojoties patiesos notikumos, jūras vilku valodā, laikmeta liecībās, mākslā un literatūrā, un ietērpts agrīnā kino estētikā. Bāka ieguva Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) balvu Kannu kinofestivālā, kur tika pirmizrādīta skatē Quinzaine des Réalisateurs.

Kuratora skatījums: Filma, kas restartēja visu 2019. gada autorkino. Dārdoši skaļš, tumšs un mistisks ceļojums Jaunanglijas jūras vilku zemapziņā, kur iedarbināti visi jutekļi, un filmas piķa melnā, drēgnā būtība teju izsūcas caur ekrānu – skaņa, attēls, valodas ritms un mitoloģiskās faktūras.