Pasūtījums | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...

Pasūtījums

Oriģinālnosaukums: Commission
Nosaukums latviešu valodā: Pasūtījums
Režisore: Ieva Balode
Žanrs: Spēlfilma
Valsts: Latvia
Aptuvenais garums: 6 min
Producente: Ieva Balode, LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS CENTRS
Pirmizrāde: 2019
Ražošanas stadija: pabeigta

Stāsts sākas Gruzijā, kādā nenoteiktā laika periodā. Kāda varonīga, mītiska sieviete ir autore grāmatai, ko kurjere (pati māksliniece) nogādā trīs spēcīgām sievietēm. Grāmatas saturs ir ieslēpts citā grāmatā – 12. gadsimta gruzīnu dzejnieka Šotas Rustaveli darbā “Bruņinieks tīģera ādā”, kas veltīts karalienei Tamārai. Viņa tolaik nodrošināja valsts uzplaukumu un ieviesa daudz pārmaiņu sabiedrībā. Grāmatā ievietotais jaunais saturs kalpo kā manifests sievietēm, kuras nav tikušas pienācīgi novērtētas, jo vēstures grāmatas joprojām tiek rakstītas no vīrieša perspektīvas. Grāmata piedāvā alternatīvu skatījumu uz pasaules vēsturi, kas var pastāvēt tikai utopiskā zinātniskās fantastikas filmā, ko pasūtījušas un izpildījušas sievietes.

Filma uzņemta padomju laikos nozīmīgos arhitektūras pieminekļos (tā norādot uz propagandētās dzimumu līdztiesības neīstenošanos), izmantojot pārspīlētus kostīmus un ainas, kas savulaik saistījās ar B kategorijas zinātniskās fantastikas filmām. Kā humoristisks un dumpiniecisks propagandas materiāls par sieviešu lomu un pieaugošo varu.
Ieva Balode ir māksliniece un filmu kuratore, kas strādā ar analogo attēlu. Viņa piedalās starptautiskās izstādēs un festivālos, pasniedzot savus darbus instalāciju, kino un performances veidolā. Kā kuratore viņa ir līdzdibinātāja Baltic Analog Lab – mākslinieku grupai, kas nodrošina telpu un platformu analogā kino ražošanai, pētniecībai un izglītībai. Viņa ir arī eksperimentālā kinofestivāla “Process” direktore.

Pārstāvji

Ieva Balode
Režisore