Pārdošanā "Putina liecinieki" Baltijas pirmizrādes biļetes | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2018

Pārdošanā “Putina liecinieki” Baltijas pirmizrādes biļetes

Režisora Vitālija Manska dokumentālā filma “Putina liecinieki”, 23. oktobrī piedzīvos savu Baltijas pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Pagājušajā nedēļā filma saņēma savu pirmo balvu kā labākā dokumentālā filma, prestižajā Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā. Biļetes uz filmas seansu var iegādāties jau šobrīd.

“Putina liecinieki” ir Krievijas prezidenta un viņa sabiedroto portretējums vēl nepieredzētā pietuvinājumā – izmantoti gan Mansku ģimenes privātā arhīva video, gan kino materiāli, kas uzņemti 20. un 21. gadsimta mijā, kad veidojās pašreizējā Krievijas varas elite. Šajā laika periodā Vitālijs Manskis uzņēma vairākas filmas, kas sniedza unikālu iespēju iekļūt valsts politikas aizkulisēs, – par Mihailu Gorbačovu, Borisu Jeļcinu, Vladimiru Putinu un dzīvi Kremlī. Nofilmētais, bet līdz šim neizrādītais atsedz svarīgāko pagrieziena punktu Krievijas jaunāko laiku vēsturē. Dokumentālas liecības ataino notikumus pēc negaidītās Borisa Jeļcina, Krievijas Federācijas pirmā prezidenta, atkāpšanās 1999. gada 31. decembrī un operācijas “Pēctecis” sākuma, kā rezultātā Putins iegūst valsts varas grožus savās rokās.

Atbildot uz jautājumu par filmas nozīmīgumu, pats režisors saka: “Mana liecība ir svarīga ne tikai Krievijas sabiedrībai, lai tā izdziedinātos no ielaistas slimības, bet arī citām valstīm, lai pasargātu tās no brīvības zaudēšanas. Šī filma kalpo kā aicinājums atskatīties un izprast atainoto pārmaiņu procesu, jo kino ir kā spogulis, kas ļauj mums sevi ieraudzīt ne tikai šeit un tagad, bet arī vēsturiskajā perspektīvā.”

RIGA IFF radošā direktore Sonora Broka filmas aktualitāti mūsdienās raksturo kā skumji paradoksālu, ņemot vērā to, ka filmas materiāls uzņemts pirms teju 20 gadiem. “Putina liecinieki” ir iespēja pārcelties uz laika nogriezni, kad kaimiņvalstī aizsakās jauns, biedējošs laikmets, kura ēnā mēs visi atrodamies vēl joprojām.

“Putina liecinieki” ir studiju “Vertov” (Latvija), “GoldenEggProduction” (Šveice) un “Hypermarket Films” (Čehija) kopražojums.

Ziņas