Trauksmains zudušās paaudzes dekadences portrets 2. Pasaules kara priekšvakarā – Kestnera romāna ekranizējums “Fabians jeb gājiens pie suņiem” – RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Tickets & Passes
Latviski / In English
Loading...
Loading...
News 2022

Trauksmains zudušās paaudzes dekadences portrets 2. Pasaules kara priekšvakarā – Kestnera romāna ekranizējums “Fabians jeb gājiens pie suņiem”

Trešdien, 23. martā, notikumu cikla “RIGA IFF IELŪDZ.” ietvarā tiks demonstrēta pagājušā Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā iekļautā Dominika Grāfa kostīmdrāma “Fabians jeb gājiens pie suņiem”, kas ir Ēriha Kestnera autobiogrāfiskā romāna “Fabians” ekranizējums. Noriet Veimāras republika un gaisā ir pirmo nacisma iedīgļu dvaka. Uz tā fona – mīlasstāsts starp cigarešu reklāmu darinātāju un jaunu aktrisi, ko izspēlē izcilais vācu aktieris Toms Šilings un Saksija Rozendāla.

Ērihs Kestners, kurš Latvijas auditorijai ir plašāk zināms ar savām bērnu grāmatām (“Emīls un Berlīnes zēni”, “Divas Lotiņas”, “Punktiņa un Antons”), ir viens no tiem, kas piedzīvojuši savu darbu dedzināšanu – autoram neraksturīgais romāns “Fabians” 1933. gadā kā pārlieku “nepiedienīgs” kalpojis par malku nacionālsociālistiski noskaņotu studentu ugunskurā Berlīnes Operas laukumā. Filma, kuras trauksmainajā montāžā iepīti arī dokumentāli kadri, bez īpašas kautrības aplūko Veimāras republikas pēdējo gadu naktsdzīvi un dekadenci, ideālus un sapņus.

Galvenais varonis, cigarešu firmas reklāmas tekstu autors Fabians, ir vērīgs un jūtīgs klejotājs ar dubultu identitāti – jaunā vīrieša dūmu ieskautā profesionālā dzīve mijas ar tikpat dūmakainiem, puskailu vai kailu ķermeņu piepildītiem kabarē. Naktslokālā sastaptā juriste un topošā aktrise Kornēlija (Saksija Rozendāla) Fabianam uz mirkli rada sapni par skaistāku un cēlāku dzīvi un arī skatītājam tiek piedāvāts svaiga gaisa malks. Diemžēl tīras jūtas laikā, kad pasaule jau otro reizi pāris desmitgažu laikā ir uz neprāta sliekšņa, ir grūti nosargājamas.

Pirms seansa – sastapšanās kino cienītāju lokā un RIGA IFF pārstāvja Žulijena Nuhuma Kulibali ievadstāstījums.

“RIGA IFF IELŪDZ.” seansi papildina Rīgas Starptautiskā kino festivāla norisi, izrādot jaunākās un augstvērtīgākā mākslas kinofilmas no visas pasaules īsi pirms to nonākšanas repertuāros.

News