Ne tik gari, bet divkārt jaudīgi! RIGA IFF SHORT RIGA izsludina nacionālo un starptautisko konkursu | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Tickets & Passes
Latviski / In English
Loading...
Loading...
News 2021

Ne tik gari, bet divkārt jaudīgi! RIGA IFF SHORT RIGA izsludina nacionālo un starptautisko konkursu

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas šogad no 14. – 24. oktobrim klātienē un tiešsaistē dosies pie kino mākslas cienītājiem visas Latvijas teritorijā, izziņo īsfilmu sadaļas SHORT RIGA Nacionālā konkursa un Starptautiskā konkursa dalībniekus, kā arī žūriju.

Īsfilmas formāts ir īpaši svarīgs tiem, kurus interesē kino medija plašās iespējas un eksperimenti, tādēļ tajā vienlīdz bieži ir sastopami gan jaunu, gan jau pazīstamu režisoru nekautrīga un drosmīga rotaļāšanās ar formu un saturu. Šogad par SHORT RIGA Nacionālā konkursa galveno balvu cīnīsies sešas filmas – tostarp gaidāmi jauni darbi no Vladimira Leščova, Alises Zariņas un Ievas Balodes, kā arī iepazīšanās ar Helen Ora, Paula Ķestera un Zanes Oborenko veikumu.

Ne mazāk svarīgi ir raudzīties uz īsfilmas formātā aktuālo arī ārpus Latvijas robežām – SHORT RIGA Starptautiskais konkurss, kas šogad ir sadalīts sešos seansos, apvieno autorus gan no Eiropas, gan Āzijas, Dienvidamerikas un ASV.

“Komisijas un mans, tās vadītājas, uzdevums ir atsijāt filmas, kurās talantīgs autors runā par šodienu ar aktuāliem izteiksmes līdzekļiem. Īsfilma vienmēr ir bijusi visstraujāk reaģējošais kino formāts, līdz ar ko nav pārsteigums, ka jau divus gadus lielākā daļa filmu ir saistāmas pandēmijas raisītajām pārdomām. Šogad, meklējot filmas, mēs saskatījām vērtību maiņu, sašutumu, bailes un eskeipismu. Taču pati izlase tika veidota sabalansējot saturu tā, lai šīs smagās, jau tā klātesošās pārdomas, nekristu uz mūsu skatītāju pleciem,”  stāsta SHORT RIGA kuratore Anna Zača.

Abus īsfilmu konkursus vērtē augsti kompetenta un prasīga žūrija – viņu darbs ir ne tikai noskaidrot RIGA IFF balvu uzvarētājus, bet arī izvēlēties filmu, kuru izvirzīt par nominācijas kandidātu prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai.

Šogad filmas vērtēs norvēģu režisore un pagājušā gada SHORT RIGA retrospektīvas galvenā persona Gunhilla Engere, viena no vadošajām Latvijas kino producentēm Alise Ģelze, nīderlandiešu kino festivālu kurators Matjē Jansens, Helsinku Starptautiskā kinofestivāla “Love & Anarchy” producente un īsfilmu programmas kuratores Hilla Okonena, kā arī Parīzē praktizējošais kino žurnālists un kurators Leo Soesanto, kurš pašlaik strādā pie Kannu kinofestivāla “kritiķu nedēļas” īsfilmu programmas veidošanas.

Arī šogad SHORT RIGA norises laikā būs iespējams ne tikai noskatīties konkursu filmas, bet arī piedalīties sarunās ar dažu īsfilmu veidotājiem, aplūkot citos kinofestivālos triumfējušos darbus sadaļā SHORT RIGA Festival Darlings, kā arī iepazīties ar vienu no Latvijas “slēptajām” pērlēm, pasaulē atzītā animācijas meistara Vladimira Leščova daiļradi SHORT RIGA Persona seansā.

Pilna RIGA IFF programma tiks izziņota otrdien, 15. septembrī. Plašāka informācija par festivāla programmu, norisi un jau pieejamajiem seansiem – festivāla mājaslapā, rigaiff.lv.

RIGA IFF top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Nacionālā Kino centra un Rīgas domes atbalstu.

News