Roja Andersona dievišķā komēdija par dzīves traģikomisko dabu | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2019

Roja Andersona dievišķā komēdija par dzīves traģikomisko dabu

Rojs Andersons – izkoptas stāstījuma manieres un kadra estētikas īpašnieks – atgriežas RIGA IFF. Viņa jaunākā lente Par bezgalīgo – pirmā kopš Balodis sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci, kas vairākos festivāla seansos bija skatāma 2014. gadā – ir tikpat aizraujoši neparasta. Tā tiks izrādīta divos NORDIC HIGHLIGHTS seansos – 18. un 22. oktobrī!

Savulaik Bergmans, nu Andersons – šo dižo mākslinieku redzējums veido mūsu priekšstatus par zviedru ikdienu, priekiem un raizēm. Andersona filmu pasaule saglabājas nemainīga – zilganzaļu, kā ūdenī gulējušu fotogrāfiju, to apdzīvo aizkustinoši neveiksminieki.

Par bezgalīgo ietērpj pārdomas par cilvēka dzīvi visā tās skaistumā un nežēlībā, smieklīgumā un banalitātē. Stāstnieces liegā balss mūs gluži kā Šeherazade Tūkstoš un vienas nakts pasakās vada sapnim līdzīgos klejojumos. Šķietami bezjēdzīgiem brīžiem ir tāda pati nozīme kā vēsturiskiem notikumiem – kāds pāris lido pār kara plosīto Ķelni; tēvs apstājas, lai lietus laikā sasietu meitai kurpju auklas; sakauta armija dodas uz karagūstekņu nometni…

Režisors, kura unikālais kinorokraksts nu jau uzskatāms par patstāvīgu žanru, nav pesimists, tomēr raugās acīs bezgalīgā stāsta patiesībai – dzīve ir traģēdija bez uzvarētājiem. Ar pienācīgu cieņu un uzmanību cilvēks attiecas pret to, kas viņam ir, vien tad, ja skaidri apzinās visa pastāvošā trauslumu un ievainojamību.

Šajā ierakstā

Ziņas