SHORT RIGA: TEST SCREENINGS I | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...

SHORT RIGA: TEST SCREENINGS I

Baltijas īsfilmu prezentācijas ekspertiem

Filmas

Es kļūstu tu

Nosaukums angļu valodā: I Find Myself in You Režisore: Elizabete Mežule-Gricmane Žanrs: Spēlfilma, drāma, komēdija Valsts: Latvija Aptuvenais garums: 28 min Producenti: Gunda Bergmane, Daiga Livčāne, LKA NACIONĀLĀ FILMU SKOLA Pirmizrāde: 2020 Ražošanas stadija: Pabeigta Pāris, kas neatbilst sabiedrības priekšstatiem par sievieti un vīrieti. Sadzīviskās rutīnas problēmas, kas mēdz iestiepties neizmērojamā plašumā, abus filmas varoņus iespiež visintīmākajā šaurībā, kurā domas un problēmu risinājumi nonāk līdz sapņiem. Absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas bakalaura studiju programmu, specializējoties filmu režijā. Strādā filmu studijā “VFS Films” kā montāžas režisore. Studiju ietvaros uzņēmusi spēles īsfilmas “Esmu divdomīgs” (2018) un “Tu es tout” (2017), kā arī dokumentālo īsfilmu “Ideāls jebkas” (2017).
Gulbja jaunava

Nosaukums angļu valodā: Swan Maiden Režisors, scenārija autors, animators: Kārlis Vītols Žanrs: Animācija Valsts: Latvija Aptuvenais garums: 15 min Producente: Līga Gaisa, AIR PRODUCTION Pirmizrāde: 2020 Ražošanas stadija: pēcapstrāde Filma par sievieti, kas izvēlas būt mīloša māte un sieva. Dažkārt tam ir augsta cena, un viņai jācīnās ar ikdienu, lai uzturētu dzīvu mīlestību. Kārlis Vītols reaģē uz aktuālajiem procesiem sabiedrībā, uzdrošinoties tos aplūkot savos darbos. Viņš cenšas samazināt plaisu starp ikdienas dzīvi un “pārpasaulīgo mākslu”. Viņaprāt, populārā kultūra un cilvēces mītiskais pasaules uzskats ir pelnījis pastāvīgu uzmanību. Mākslinieks ir pilnasinīgs sabiedrības loceklis, tāpēc iesaistīts mitoloģisko tēlu atpazīšanā un to transformācijā – runa par mākslīgā skaistuma cienīšanu, vīrišķās un sievišķās pasaules mijiedarbību, viltus dievu pārtapšanu popkultūras elkos u. tml.
Patvērums sniegā

Oriģinālnosaukums: Sniego pastoge Režisors: Roberts Nevecka Žanrs: Animācija Valsts: Lietuva Aptuvenais garums: 16 min Producente: Ģiedre Burukaite, MENO AVILYS Pirmizrāde: 2019 Ražošanas stadija: pēcapstrāde Salta ziema kādā mūsdienu pilsētā. Pirms vairākiem gadiem to izpostījis karš, nu pilsēta palēnām atgūstas. Īsā stāsta galvenais varonis ir vīrs, kas raugās pēc labākas dzīves šajā atdzimstošajā sabiedrībā. Roberts Nevecka apguvis animācijas mākslu pašmācības ceļā. Strādājis daudzos Lietuvas un starptautiskos animācijas projektos (zīmoliem MTV, Warner Music, Lionsgate, Deviantart u. c.). Patvērums sniegā ir viņa debija īsmetrāžas animācijā. Pašlaik viņa darbs saistās ar virtuālās realitātes vidi.
Pasūtījums

Oriģinālnosaukums: Commission Nosaukums latviešu valodā: Pasūtījums Režisore: Ieva Balode Žanrs: Spēlfilma Valsts: Latvia Aptuvenais garums: 6 min Producente: Ieva Balode, LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS CENTRS Pirmizrāde: 2019 Ražošanas stadija: pabeigta Stāsts sākas Gruzijā, kādā nenoteiktā laika periodā. Kāda varonīga, mītiska sieviete ir autore grāmatai, ko kurjere (pati māksliniece) nogādā trīs spēcīgām sievietēm. Grāmatas saturs ir ieslēpts citā grāmatā – 12. gadsimta gruzīnu dzejnieka Šotas Rustaveli darbā “Bruņinieks tīģera ādā”, kas veltīts karalienei Tamārai. Viņa tolaik nodrošināja valsts uzplaukumu un ieviesa daudz pārmaiņu sabiedrībā. Grāmatā ievietotais jaunais saturs kalpo kā manifests sievietēm, kuras nav tikušas pienācīgi novērtētas, jo vēstures grāmatas joprojām tiek rakstītas no vīrieša perspektīvas. Grāmata piedāvā alternatīvu skatījumu uz pasaules vēsturi, kas var pastāvēt tikai utopiskā zinātniskās fantastikas filmā, ko pasūtījušas un izpildījušas sievietes. Filma uzņemta padomju laikos nozīmīgos arhitektūras pieminekļos (tā norādot uz propagandētās dzimumu līdztiesības neīstenošanos), izmantojot pārspīlētus kostīmus un ainas, kas savulaik saistījās ar B kategorijas zinātniskās fantastikas filmām. Kā humoristisks un dumpiniecisks propagandas materiāls par sieviešu lomu un pieaugošo varu. Ieva Balode ir māksliniece un filmu kuratore, kas strādā ar analogo attēlu. Viņa piedalās starptautiskās izstādēs un festivālos, pasniedzot savus darbus instalāciju, kino un performances veidolā. Kā kuratore viņa ir līdzdibinātāja Baltic Analog Lab – mākslinieku grupai, kas nodrošina telpu un platformu analogā kino ražošanai, pētniecībai un izglītībai. Viņa ir arī eksperimentālā kinofestivāla “Process” direktore.
Matilda

Režisors: Igns Meilūns Žanrs: Animācija Valsts: Lietuva Aptuvenais garums: 12 min Producenti: Marija Razgute, Igns Meilūns / M-FILMS Pirmizrāde: 2020 Ražošanas stadija: pēcapstrāde Stāsts par meiteni, kas gribēja būt gudrākā meitene pasaulē. Kad viss, ko viņa bija apguvusi, vairs galvā neievietojās, māte iegādājās viņai dublējuma galvu. Divas galvas ir labāk nekā viena, vai ne? Tomēr drīz meitene vairs nesaprata, kuru galvu kurā brīdī lietot, un otro galvu pazaudēja. Nav zināms, kā viss izvērstos, ja viņas logā netīšām nebūtu ielidojusi bumba – bumba, kas mainīja Matildu uz visiem laikiem. Igns Meilūns strādāja ar 3D un stopkadru animāciju filmām, spēlēm un TV rekāmām. Viņa debijas darbs īsmetrāžas animācijā – Meži (Miškas, 2015) – saņēma Lietuvas Kinoakadēmijas balvu kā labākā 2015. gada animācijas filma. Kopš tā laika viņš strādā kino kā režisors un animācijas mākslinieks.