Lielais ekrāns lieliem kino piedzīvojumiem – RIGA IFF aicina uz bērnu un ģimenes filmu seansiem | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Lielais ekrāns lieliem kino piedzīvojumiem – RIGA IFF aicina uz bērnu un ģimenes filmu seansiem

11. Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF, 17.–27. oktobrī) sezonā īpaša uzmanība tiks veltīta bērnu un ģimenes kino – divās nedēļas nogalēs klātienē un tiešsaistē tiks izrādīta krāšņa Eiropas un pasaules filmu izlase KIDS’ REEL, kas īpaši piemērota skatītājiem no 2 līdz 14 gadu vecumam. RIGA IFF kino zālēs tiks izrādītas trīs pilnmetrāžas filmas, to starpā pirmo reizi festivāla programmā – anime stilistikā veidota animācijas filma visai ģimenei, kā arī svinēta iemīļotā “Brīnumskapis” pasaules pirmizrāde un aizvadīti relaksētie animācijas īsfilmu seansi. Biļetes uz KIDS’ REEL seansiem, arī īpašo ģimenes biļeti, iespējams iegādāties festivāla mājaslapā (rigaiff.lv) un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

KIDS’ REEL programmas sadaļā nemainīgi tiek apkopoti jauniznākušie Eiropas un pasaules kinodarbi bērniem, ģimenēm un tiem, kas sirdī allaž ir jauni. Rūpīgi izraudzītās filmas ir neikdienišķa, aizraujoša un iemīļota kultūrpieredze visai ģimenei, kas, ne tikai izklaidē, bet, cienot un izprotot skatītāju, kalpo kā palīgs pašizziņā, apvāršņu paplašināšanā un kino ekrāna piedāvāto iespēju atklāšanā.

Festivāla pirmajā sestdienā, 19. oktobrī, kinoteātrī “Splendid Palace” tiks svinētas divu bērnu un ģimenes filmu pirmizrādes. Atzīmējot muzikāli izglītojošā animācijas īsfilmu visa cikla “Brīnumskapis” pasaules pirmizrādi, režisores Kristas Burānes un radošās komandas piecas filmas aicinās jaunākos skatītājus pievienoties dziesmotā ceļojumā, kas balstīts populārajā Aigara Voitišķa dziesmu ciklā ar Pētera Brūvera, Māras Zālītes un Ievas Samauskas tekstiem. Animācijas īsfilmu cikls “Brīnumskapis” no 19. oktobra plkst. 11.00 līdz festivāla noslēgumam būs pieejams arī tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv.

Savukārt Latvijas pirmizrādi KIDS’ REEL sadaļā piedzīvos Nīderlandes un Latvijas kino veidotāju kopdarbs – asprātīgā ģimenes filma “Grāmata par visu” skatītājiem no 7 gadu vecuma. Spoguļojot Mihaela Endes “Bezgalīgā stāsta” tēmas, populārā nīderlandiešu romāna “Grāmata par visu” (2004) ekranizācija uzbur aizraujošu bērna fantāzijas lidojumu, Filmas veidošanā piedalījusies filmu studija “White Picture” un māksliniece Laura Dišlere, bet filmas muzikālā pavadījuma autors ir komponists ir Kārlis Auzāns.

Sadaļā iekļauta arī azartiskā un viedā ģimenes komēdija par dēkām, izvēlēm un taisnīgumu – amizantais laupītāju stāsts “Pinčeri un dimantu zādzība”, kas piemērota bērniem no 7 gadu vecuma. Efektīgā, košā un cieņpilnā versija par bērnu literatūras dārgakmeni “Ronju – laupītāja meitu” aizrautīgā laupīšanas kino tradīcijā prasmīgi apvieno gan bērnišķu jautrību, gan pieaugušos izklaidējošu Ziemeļvalstīm raksturīgo humoru un ironiju.

Tikmēr pirmo reizi festivāla programmā izrādot anime stilistikā veidotu darbu, vizuāli pārsteidzošā, ekscentriskā un sirsnīgā animācijas filma “Spoku kaķis Anzu” tiek veltīta RIGA IFF skatītājiem no 7 gadu vecuma un šī žanra cienītājiem. Latviešu valodā ierunātā filma, atklājot nākotni mainošas draudzības nozīmi, rod paralēles ar 21. gadsimta animācijas klasiku – japāņu klasiķa Hajao Mijadzaki “Gariem līdzi” (2001) un citām leģendārās “Studio Ghibli” filmām. Japāņu un franču animācijas kino saplūsmes piemērs no 20. oktobra plkst. 15.00 līdz festivāla noslēgumam būs pieejams arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā.

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto, arī šogad RIGA IFF programmā iekļauti īpaši relaksētie KIDS’ REEL seansi, kuros klusinātas skaņas un apgaismojuma apstākļos tiks izrādītas animācijas īsfilmas bez dialogiem. Nepilnu stundu garajā izlasē apkopotas meistarīgi veidotas, noskaņā daudzveidīgas un no ikdienas piedāvājuma atšķirīgas animācijas filmas bez dialoga no labākajām un tradīcijām bagātākajām animācijas studijām. Relaksētie seansi, kas noritēs divās nedēļas nogalēs – 20. oktobrī plkst. 11.00 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē un 27. oktobrī plkst 11.00 kinoteātra “Forum Cinemas” 5. auditorijā – veidoti gan kā mazāko skatītāju pirmā kino pieredze kinoteātrī, gan piedzīvojums bērniem ar funkcionāliem vai cita veida traucējumiem.

Biļetes uz KIDS’ REEL filmu seansiem klātienē kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas”, kā arī tiešsaistē platformā online.rigaiff.lv var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās. Lai festivāla apmeklējums būtu vēl patīkamāks, uz sadaļas KIDS’ REEL seansiem par īpašu cenu iespējams iegādāties arī ģimenes biļeti, kas derīga seansa apmeklējumam četrām personām.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās un Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Festivāla vadmotīvs “Witnessing the World of Another” jeb “Pieredzēt citu pasauli” šajā sezonā pievēršas kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam – RIGA IFF komanda aicina skatītāju atklāt jaunus skatpunktus un kino ekrānā iedibinātās pasaules. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Ziņas