SHORT RIGA: TESTA SKATES | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...

Baltijas īsfilmu prezentācijas ekspertiem

SHORT RIGA: Testa skates norisinās jau četrus gadus. Tās ir slēgtas Baltijas valstu režisoru īsformāta filmu skates, kurās starptautisku ekpertu panelis sniedz vērtējumu un ieteikumus filmu pabeigšanai, vai ieteikumus šo filmu nonākšanai festivālu apritē.

SHORT RIGA: Testa skatēm tiek atlasīti 10 daudzsološi Baltijā rezidējošu vai dzimušu režisoru īsformāta darbi (melnā montāža – līdz 40 min, pabeigta filma – līdz 30 min). Tiek pieņemti dažādās tehnikās un žanros veidoti darbi. Atlasītās filmas vērtē piecu ekspertu komisija, kuras sastāvs ik gadu mainās, garantējot padziļinātu vērtējumu no dažādiem skatpunktiem. Nemainīgs saglabājas princips iesaistīt nozīmīgu festivālu pārstāvjus un talantu meklētājus, lai šīs sesijas konkrētajiem darbiem un autoriem kalpotu arī kā potenciāls “tramplīns” uz festivālu vidi.

Pasākums norisināsies laikā no 24. – 25. oktobrim.

Sesijas noritēs divas dienas, katru dienu veltot piecu projektu nesenākās montāžas izvērtēšanai, kas notiek tūlīt pēc projekta prezentācijas. Eksperti iepazīstas ar projektiem jau iepriekš, taču gala komentārus sniedz pēc filmu noskatīšanās uz lielā ekrāna. Pirms filmas izrādīšanas projekta pārstāvji iepazīstina ekspertus ar filmas gatavības stadiju un galvenajiem jautājumiem, ko tie vēlas noskaidrot. Pēc filmas noskatīšanās eksperti sniedz komentārus un atbild uz uzdotajiem jautājumiem. Komunikācija par projektiem turpinās vakara tīklošanās pasākumā.

SHORT RIGA: Testa skatēm būs iespēja pieteikties RIGA IFF mājaslapā no 1. jūlija līdz 16. augustam (pl. 23.59, Centrāleiropas laiks). Jautājumu gadījumā sazinieties ar projekta vadītāju Laumu Kaudzīti (lauma@rigaiff.lv).

Eksperti

Larss Henriks Gass
Oberhauzenas Starptautiskā īsfilmu festivāla direktors (Vācija)

Vairāku grāmatu, daudzu eseju un apskatu autors. Uzstājies ar lekcijām par kino un fotogrāfiju, kā arī par dažādām ar kultūrpolitiku saistītām tēmām. Bijis kino un kultūras menedžmenta pasniedzējs. Bundesverband kommunale Filmarbeit valdes loceklis.

Armands Začs
Režisors, montāžas režisors (Latvija)

Veidojis vairākas spēlfilmas, dokumentālās filmas un īsfilmas, kas izraudzītas A klases festivāliem, kā Karlovi Varu kinofestivāls, Šefīldas dokumentālo filmu festivāls un Tallinas Melnās naktis. Pašlaik veido savu pirmo pilnmetrāžas dokumentālo filmu.

Kandise Kosta
Filmu izplatītāja, Miyu Distribution (Francija)

Kino allaž bijusi viņas kaislība, tomēr viņa tai pievērsās tikai pēc tiesību zinātnes studijām, pievienojoties Miyu Distribution komandai. Nodarbojas ar animācijas īsfilmu popularizēšanu un izplatīšanu, kā arī izbauda starptautisko festivālu gaisotni.

Natālija Dombrovska
New Europe Film Sales pārstāve (Polija)

Viņas pārziņā ir filmu izplatīšana tirgos un festivālos. Jana Naševska dibinātā Varšavā bāzētā kompānija New Europe Film Sales izplata īsfilmas un pilnmetrāžas filmas, no kurām daudzas kļuvušas par festivālu hitiem un pat saņēmušas Zelta palmas zaru.

Laila Pakalniņa
Kinorežisore (Latvija)

Viņas darbi izrādīti Kannu, Venēcijas, Berlīnes un daudzos citos starptautiskos festivālos, kur gūtas neskaitāmas godalgas. Pasaules kino forumos tiek demonstrētas viņas filmu retrospektīvas; režisore vada meistarklases un strādā dažādu festivālu žūrijās.

Test Screenings