RIGA IFF aicina iesniegt darbus kinofestivāla konkursu programmās | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2020

RIGA IFF aicina iesniegt darbus kinofestivāla konkursu programmās

Septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) aicina iesniegt pieteikumus četriem konkursiem. Līdzās jau nostiprinātajiem un starptautiski atpazīstamajiem – Baltijas jūras un Ziemeļvalstu reģiona pilnmetrāžas filmu, starptautisko īsfilmu un Baltijas valstu mūzikas video konkursiem – pievienojas SHORT RIGA Nacionālais īsfilmu konkurss. Turklāt īsfilmas cīnīsies par kandidatūru Eiropas Kino Akadēmijas balvai “Eiropas īsfilma 2021”. Šoruden RIGA IFF norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim.

Brīdī, kad virknei pavasara kino festivālu diemžēl nākas atcelt norisi vai arī meklēt jaunas formas, kā nogādāt filmas līdz skatītājiem, mēs paužam cerību, ka rudens nāks ar atveldzi un jauniem spēkiem kā nozares ietvaros, tā ārpus tās. RIGA IFF norise plānota kā iepriekš – oktobrī, kad atkal varēsim tikties Rīgas skaistākajās kinozālēs.

Visus RIGA IFF konkursus ik gadu vērtē starptautiski kino nozares pārstāvji. Ar pilnu iepriekšējo gadu uzvarētāju un žūriju sastāva sarakstiem iespējams iepazīties Atskata sadaļā.

Pieteikšanās sākas 2020. gada 19. martā un pieteikumi jāiesniedz izmantojot FilmFreeway, ievērojot šādus termiņus:
• RIGA IFF Starptautiskajam pilnmetrāžas filmu konkursam – līdz 1. jūlijam
• SHORT RIGA Starptautiskajam konkursam – līdz 1. jūlijam
• SHORT RIGA Nacionālajam īsfilmu konkursam – līdz 1. jūlijam
• SHORT RIGA Baltijas mūzikas video konkursam – līdz 7. augustam

Atlasītie darbi tiks paziņoti ne vēlāk kā 2020. gada 10. septembrī. Detalizētāka informācija par noteikumiem, nolikumu, termiņiem un balvām atrodama Konkursu sadaļā

RIGA IFF radošā direktore Sonora Broka uzsver: “Iepriekšējos gados iedibināto konkursu prestižs pieaug un ar katru gadu saņemam aizvien vairāk filmu pieteikumu kā pilnmetrāžas, tā īsfilmu kategorijās. Starptautiskie konkursi ir platforma, kas ļauj koncentrēti vēstīt par festivāla kinematogrāfiskajām izvēlēm, kā arī platforma, kas debijas filmu režisoriem nereti paver durvis uz prestižu kinofestivālu programmām. Likumsakarīgi, festivāla konkursu programmas piesaista arī vislielāko interesi kino veidotāju un starptautisko mediju vidē.” Tādējādi festivāls vietējam skatītājam ne vien sniedz koncentrētu ieskatu pasaules kino, bet arī atved pasauli uz Rīgu – seansos uz jautājumu un atbilžu sesijām viesojas pasaulē pazīstami kino veidotāji un aktieri, ļaujot katram skatītājam kļūt par sarunas biedru.

Arī šogad RIGA IFF īsfilmu konkursu žūrija izvēlēsies vienu darbu, kas varēs kandidēt uz Eiropas Kino akadēmijas (EFA) balvu “Eiropas īsfilma”. SHORT RIGA kuratore Anna Zača atzīmē: “No 2019. gada esam starp 24 nozīmīgākajiem Eiropas īsformāta kino festivāliem, kas izvirza darbus Eiropas Kinoakadēmijas balvai par labāko īsfilmu. Šī statusa iegūšana norāda uz konkursa kvalitāti un nozīmi visā Eiropā. Tas sniedz lielāku atpazīstamību pasaulē un iespēju biežāk redzēt Latvijas autoru vārdus starp kinoakadēmijas nominantiem un balvu ieguvējiem.” Gada gaitā starptautiskā konkursa atlases komisija kopumā izvērtē vismaz 2000 īsfilmu: gan starp iesniegumiem, gan veicot izpēti. Atlasītie 2% darbu ir starptautiskajai un vietējai auditorijai visatbilstošākie – nacionālās un pasaules pirmizrādes, aktuālas tēmas un harmoniskas programmas sastāvdaļas.

Baltijas mūzikas video jeb BMV kuratores Agneses Loginas veidotais konkurss tiecas pierādīt, ka mūzikas video ir patstāvīgs un jaudīgs īsais formāts. Tas ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūzikas video veidotāju gada notikums, kura seanss ik gadu norisinās neformālā ballītes gaisotnē, dodot iespēju apmeklētājiem sastapt video klipu veidotājus, mūziķus, kuratorus un konkursa starptautisko žūriju.

Balvas

Pilnmetrāžas filmu konkursa uzvarētājs saņem RIGA IFF Balvu – astoņdaļīgu bronzas gaiļa statueti, kas tapusi sadarbībā ar mākslinieku Ervinu Broku – un naudas balvu 2000 eiro apmērā. Visu trīs SHORT RIGA uzvarētāji balvā saņem Sudraba zalkti (sudraba piespraudi ar Zalkša zīmi), savukārt SHORT RIGA Starptautiskā konkursa uzvarētājs saņem arī naudas balvu 1000 eiro apmērā. RIGA IFF balvas tiek pasniegtas apbalvošanas ceremonijā, kas notiek festivāla otrajā sestdienā.

Par festivālu

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ir dibināts 2014. gadā un īsā laikā kļuvis par vienu no vērienīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā. Tie ir ikgadēji kino svētki, kas starptautisko kino industriju iepazīstina ar aktuāliem autordarbiem no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm un pašmāju kino skatītāju ar pasaules aktualitātēm. Festivāls sekmē sabiedrības interesi par aktuālajām norisēm mūsdienu kino ainavā un rosina dialogu starp skatītājiem un filmu radītājiem.
RIGA IFF misija ir veidot starptautiski atpazīstamu kino notikumu, kas popularizē Rīgas tēlu, bagātina Ziemeļeiropas reģiona kultūrtelpu un veicina inteliģentas, atvērtas un aktīvas sabiedrības attīstību.
Festivāls top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, ES programmas „Radošā Eiropa – MEDIA”, Nacionālā Kino centra un Rīgas domes atbalstu.

Ziņas