Dokumentālais portrets “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” skatāms RIGA IFF tiešsaistes platformā | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Dokumentālais portrets “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” skatāms RIGA IFF tiešsaistes platformā

No 8. maija Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) tiešsaistes nomas platformā pieejama skatītāju un kritiķu augsti vērtētā dokumentālā filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” (2024) par izcilo latviešu dokumentālā kino režisoru un operatoru Juri Podnieku (1950–1992). Dokumentālista stāsts par savu dzīvi, kas tapis, balsoties uz režisora dienasgrāmatām, intervijām un arhīvu materiāliem, atsedz ievērojamās kino personības mūža līkločus un radošās karjeras nozīmīgākos pieturpunktus. Filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” nomai pieejama visā Latvijas teritorijā vietnē online.rigaiff.lv.

“Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” ir arhīva materiālu un paša Podnieka dienasgrāmatu ierakstu montāžā atklāts leģendārā režisora dzīves stāsts, ko caurvij viņa garīgā un fiziskā spēka avoti, kā arī emocionāli ietilpīgi vizuāli un audiāli simboli. Sadarbojoties ar virkni prasmīgāko Latvijas kino profesionāļu – operatoru Gintu Bērziņu, skaņu režisoru Anriju Krenbergu, montāžas režisori Sandru Alksni un citiem – filmas režisores Anna Viduleja un Antra Cilinska tiekušās atsegt Podnieku un viņa daudzšķautņaino būtību personīgā līmenī. Dokumentālā kino ietvarā nodibinot iespējami precīzāko režisora portretu un dodot vārdu režisora pierakstiem, darbiem un filmējumiem, pirmās personas stāstījumā atklāta Podnieka spēja uztvert pasauli teju atsegtiem nervu galiem un skaidri runāt par sabiedrību, laikmetu, nāciju un indivīdu.

Sava laika liecinieks Juris Podnieks bija viens no spožākajiem latviešu dokumentālistiem, kura filmas, padomju impērijas un varas sabrukuma spogulis, aizkustinājušas skatītājus visā pasaulē. Kino darbos balansējot starp, paša Podnieka vārdiem, “dokumentālo publicistiku un līdz jutekliskumam novestu tēlainību”, savā īsajā, bet krāšņajā radošajā karjerā kinorežisors tiecās rast atbildes uz sarežģītiem jautājumiem par dzīvi un savas tautas vēsturi un nākotni. Radošās darbības laikā kā režisoram un operatoram strādājot pie vairāk nekā 30 kino darbiem, par Podnieka pazīstamāko un starptautiski atzītāko filmu kļuva 1986. gadā režisētā “Vai viegli būt jaunam?” – nenovēršamo pārmaiņu dvesmu un spēcīgu jaunības portretējumu piepildītais skatījums uz tā laika pasauli caur jauniešu acīm. “Vai viegli būt jaunam?” filmas pirmizrādes gadā noskatījās 28 miljoni skatītāju, bet vēlākos gados tā izrādīta vairāk nekā 80 valstīs, sasniedzot Latvijas dokumentālajam kino tolaik vēl nepieredzētus panākumus kā vietējā, tā starptautiskajā kino telpā.

RIGA IFF Kolekcija ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas no festivāla iepriekšējo sezonu programmām, kā arī ievērojami un nozīmīgi Latvijas kino darbi. Ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, šīs filmas turpina savu ceļu pie skatītājiem citos izrādīšanas formātos. Filmas apkopotas RIGA IFF Kolekcijas tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv, ļaujot skatītājiem visā Latvijā tiem ērtā laikā un vietā izbaudīt kvalitatīvu un drosmīgu kino, neizejot no mājām.

Ziņas