Izjusts un sirsnīgs meksikāņu ģimenes portrets uz lielā ekrāna – kinoteātros nonāk filma “Totēms” | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Izjusts un sirsnīgs meksikāņu ģimenes portrets uz lielā ekrāna – kinoteātros nonāk filma “Totēms”

No 5. aprīļa kinoteātros skatāma režisores Lilas Alvilesas emocionāli atklātā filma “Totēms” (Totem), Meksikas pieteikums 2023. gada “Oskara” balvai labākās ārzemju filmas kategorijā. Sirdssiltā drāma, kas pirmizrādi piedzīvoja Berlināles galvenā konkursa skatē, izgaismo dzīvi un ar to nesaraujamos rituālus vienas meksikāņu ģimenes bangojošajā mikrokosmā.

Savu ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros “Totēms” uzsāks ar RIGA IFF Kolekcijas seansu 5. aprīlī plkst. 19.00 kinoteātrī “Forum Cinemas”. No 5. aprīļa filmas seansi meklējami arī citu kinoteātru repertuāros.

Vectēva mājas ierastā kņada sāk nomākt septiņgadnieci Solu, kuras tēvs Tona atrodas uz slimības gultas. Par godu viņam, gados jaunajam un talantīgajam māksliniekam, ieplānotas krāšņas svinības. Kamēr slimības nogurdinātais Tona vēl krāj spēkus, lai parādītos savā dzimšanas dienas ballītē, ģimenes locekļu dzīvespriecīgo rosību caurvij šifrēti čuksti un tikai nojaušama pārdzīvojuma klātesamība. Klīstot pa mājas gaiteņiem, Sola meklē atbildes uz jautājumiem, uz kuriem pieaugušie vilcinās atbildēt. Soli pa solim arī meitenes saulainajā bērnības pasaulē ieplūst apziņa par beznosacījumu mīlestību.

Meksikāņu dzīvesprieka mutulis, gatavošanās vakara notikumam un pat dienišķās rūpes sargā filmas varoņus no domas par neizbēgamo. Tomēr, ģimenes iekšējām attiecībām atraisoties, māju, kas tūliņ pildīsies ar tostiem, dāvanām un draugu čalām, piepilda arī minējumos izteiktais un klusas nopūtas. Lai arī filma vairās no atklātas sentimentalitātes un manipulēšanas ar skatītāja jūtām, tās neapbružātais trauslums un emocionālā intensitāte trāpīgi atklāj skaisto un cildeno dzīves un nāves līdzpastāvēšanā. Tikmēr ciešās cilvēciskās saiknes un ekspresīvās, kolorītās ģimenes portrets ierobežota laika, telpas un likteņa rāmī ļauj iepazīt mums nepierastu ikdienības tēlojumu.

Filmas izpildproducente, meksikāņu aktrise Selma Hajeka Pino, izceļ Alvilesas unikālās prasmes pāvērst pierasto par neparasto, tā atgādinot skatītājam par vienkāršo lietu nozīmi cilvēka dzīvē. Sekojot debijas darba “Istabene” (The Chambermaid, 2018) pēdās, arī režisores otrā pilnmetrāžas filma nedod viltus apsolījumus. Berlināles Ekumeniskās žūrijas un citu ievērojamu kino festivālu laureātes sižets ir tiešs un skaidrs, bet vide un varoņi – pazīstamu emociju piepildīti. Koru balsu partijām līdzīgie dialogi un centrālais filmas sirdspuksts, jauniņā aktrise Naīma Sentīesa Solas lomā, aicina palūkoties uz atvadām kā skaistu un mīlestības pilnu dzīves sastāvdaļu. Tikmēr kameras novērojošais raksturs, kas tiecas piekļūt vēl tuvāk varoņiem un papildina autores darbiem raksturīgo unikālo vizuālo izjūtu, atklāj ģimenes locekļu neizmērojamo un vārdos grūti izsakāmo mīlestību citam pret citu.

Latvijā pirmizrādīta oktobrī, festivāla ietvaros, pārdomas rosinošā drāma “Totēms” nu pievienojusies citām RIGA IFF Kolekcijas filmām. RIGA IFF Kolekcija ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas. Tās, ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, turpina savu ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros un citos izrādīšanas formātos.

Īpašais “Totēms” RIGA IFF Kolekcijas seanss gaidāms piektdien, 5. aprīlī, plkst. 19.00 kinoteātrī “Forum Cinemas”; no 5. aprīļa filma skatāma arī citos Latvijas kinoteātros. Vairāk par filmu: rigaiff.lv/totems.

Ziņas