Melanholiska somu komēdija RIGA IFF programmā – tirdzniecībā nonāk biļetes uz Aki Kaurismeki filmas “Kritušās lapas” seansu | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2023

Melanholiska somu komēdija RIGA IFF programmā – tirdzniecībā nonāk biļetes uz Aki Kaurismeki filmas “Kritušās lapas” seansu

Turpinot atklāt Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) 10. sezonas programmu, uzsākta biļešu pārdošana uz absurda kino meistara, somu režisora Aki Kaurismeki jaunākās filmas “Kritušās lapas” (Fallen Leaves, 2023) seansu. Elēģiskā humora uzlādētais satikšanās stāsts, kas skatītājam liks ilgoties pēc vienkāršākas un labestīgākas pasaules, pēc pirmizrādes Kannu kino festivālā izrādīts festivālos Sidnejā, Karlovi Varos, Minhenē un oktobrī būs skatāms uz lielā ekrāna arī Rīgā. RIGA IFF desmitgades jubileju svinēs kopā ar saviem skatītājiem no 12. līdz 22. oktobrim klātienē Rīgā un tiešsaistē visā Latvijas teritorijā. 

Kritušās lapas”, 76. Kannu kino festivāla žūrijas balvas ieguvēju, RIGA IFF skatītājiem būs iespējams noskatīties svētdien, 15. oktobrī, Ziemeļvalstu kino akcentiem veltītās festivāla programmas sadaļas “Nordic Highlights” ietvaros. Biļetes uz Kaurismeki “Kritušās lapas” un citu jau izziņoto filmu seansiem var iegādāties gan festivāla mājaslapā rigaiff.lv, gan “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās. 

Filma ir kārtējā spilgtā Kaurismeki režijas rokraksta benefice, kas priecēs gan autora fanus, gan jaunatklājējus – melnā komēdija ietverta viņam raksturīgajā ziemeļnieciskajā kadra kolorītā. Mūsdienu Helsinkos strādājošie klusi veic dienišķos darbus, veldzējas ar kādu stiprāku dzērienu, klausās radio, tikpat kā nerunā un uzdzied karaoki. Vēl lielākā klusībā tie cer tapt mīlēti. Ansa (Alma Poisti) zaudē darbu pārtikas veikalā, tikmēr Holapa (Jusi Vatanens) tiek atlaists no darba celtniecībā. Abi vientuļie svešinieki – viņa ir skumja, bet cerību pilna, viņš ir nomākts un iedzēris – drīz viens otrā ieskatīsies, tomēr pasakainajam satikšanās stāstam būs lemts pārtrūkt pazaudēta telefona numura, neticamu nejaušību un vien pašam liktenim – viņu sauc Aki Kaurismeki – zināmu iemeslu dēļ.

Daudzu iemīļotais Kaurismeki ir Eiropas autorkino dzīvā leģenda. Viņa profesionālā karjera, kas aptver četras radošās darbības desmitgades un vairāk nekā 20 pilnmetrāžas filmas, aizvien turpina iedzīvināt franču jaunā viļņa kritiķu un režisoru pārliecību – autors visa sava mūža garumā veido vienu vienīgu filmu. Somu filmdara rokraksts ir skaidrs un nelokāms, caur kameras objektīvu paverot skatu uz ikdienišķās rutīnas traģikomisko iedabu.

Lai gan 2017. gadā, pēc balvas “Sudraba lācis” saņemšanas Berlinālē par režisora darbu filmā “Cerības otra puse” (The Other Side of Hope, 2017), Kaurismeki paziņoja par aiziešanu no kino aprites, “Kritušās lapas” ir pārliecinoša viņa  atgriešanās uz kino ekrāniem un festivālu sarkanajiem paklājiem. Kā autorkino darbam pienākas, “Kritušās lapas” paplašina kā režisora kino visumu, tā arī strādājošo ļaužu triloģiju (“Ēnas paradīzē” (Shadows in Paradise, 1986), “Ariela” (Ariel, 1988) un “Meitene no sērkociņu fabrikas” (The Match Factory Girl, 1990)), nu izvēršot to par tetraloģiju.

RIGA IFF jau izziņojis pirmās festivāla filmas – to vidū ir laikmetīgā kino atradumi un spēcīgs autorkino no Sandensas, Roterdamas, Berlīnes, Kannu un citiem kinofestivāliem. Sekojiet līdzi festivāla sociālo tīklu kanāliem un jaunumiem mājaslapā, lai uzzinātu par citām 10. gada programmas filmām, īpašajiem notikumiem un aktuālo!

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Šajā ierakstā

Ziņas