Nākotne no pagātnes utopijas – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā noritēs īpašs RIGA IFF arhitektūras sadaļas seanss | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Nākotne no pagātnes utopijas – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā noritēs īpašs RIGA IFF arhitektūras sadaļas seanss

Pilsētvides izpētei un arhitektūrai veltītajā Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF, 17.–27. oktobrī) sadaļā ARCHITECT’S CUT 19. oktobrī plkst. 19.00 īpašu seansu piedzīvos dokumentālā filma “Dzīve, samontēta” (Life, Assembled). Sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību rīkotajā seansā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē klātesoša būs arī filmas režisore un praktizējoša arhitekte Elodī Degavra. Autores radītais, smalkais dokumentālais portrets pievēršas 70. gadu beļģu arhitektūras ideāliem – utopiskām idejām par mājokļu krīzes pārvarēšanu. Biļetes uz seansu iespējams iegādāties festivāla mājaslapā (rigaiff.lv) un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

Dokumentālās filmas rotaļīgā džeza partitūra pavada stāstu par sapņotājiem, kuriem pašiem patīk sevi saukt par vizionāriem. Šo beļģu arhitektu politiski optimistiskā darbība 70. gados izaicināja uzskatus par nākotnes mantojumu, kā arhitektūras centrālo asi izvirzot cilvēku. Ieskandinot nākotni un ideju trīsvienību – ekonomiski, eleganti un mūsdienīgi – viņi radīja eksperimentālas, modernas un ikvienam pieejamas mājokļu kopienas Briselē, Lježā un Šarleruā, tādējādi satricinot konservatīvās būvmākslas aprindas. 50 gadus pēc utopisko ideju iedzīvināšanas Briselē dzīvojošā arhitekte, fotogrāfe un kino režisore Elodī Degavra satiekas ar to radītājiem – arhitektu un pētnieku Žanu Anglebēru, tērauda vizionāru Polu Petī, līdzdalības arhitektūras pionieriem Lisjēnu un Simonu Krolliem.

“Pasaules festivālos izrādītā filma ir smalkjūtīgs ceļojums laikā un arī apliecinājums, ka visos laikos arhitekti ir uzdevuši jautājumu – kā mēs dzīvosim rīt? Tā šķetina arī mūsdienās aktuālo mājokļu pieejamības tēmu un runā par tādām vērtībām kā ilgtspēja, estētika un iekļaušana, kas šodien izskan Jaunā Eiropas Bauhaus kontekstā. Esam gandarīti ne tikai par to, ka filma nonāk pie Latvijas skatītāja, bet arī par iespēju režisorei ar lekciju un dalību žūrijā iesaistīties Latvijas Arhitektūras gada balvas norisēs,”

uzsver Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Artūrs Lapiņš.

Degavra, izmantojot paņēmienu “lai izzinātu nākotni, jāatgriežas pagātnē”, atskatās uz mazāk zināmu Beļģijas arhitektūras vēstures nodaļu – 70. gadu ideāliem, kas radušies 1968. gada studentu nemieru Francijā jeb Studentu maija rezultātā. Personīgajiem atmiņu stāstiem savijoties ar arhīva materiāliem un intervijām ar kolorītajiem beļģu arhitektiem, tapis pārlaicīgs, kā kino, tā arhitektūras telpā augsti vērtēts dokumentālais veltījums formas eksperimentiem un drosmīgajiem postmodernisma idejas sludinātājiem.

Dokumentālais portrets “Dzīve, samontēta” īpašā seansā ar filmas režisores Elodī Degavras dalību noritēs 19. oktobrī, plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā; pēc seansa gaidāma saruna ar filmas autori. Filmas seanss, organizēts sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību un Latvijas Nacionālo bibliotēku, ir daļa no Arhitektūras nedēļas norišu programmas. Biļetes uz seansu var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī RIGA IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Ziņas