Radošā un romantiskā spriedze Baltijas jūras vidū – RIGA IFF IELŪDZ. uz “Bergmana salu” ar Timu Rotu un Vikiju Krīpsu | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2022

Radošā un romantiskā spriedze Baltijas jūras vidū – RIGA IFF IELŪDZ. uz “Bergmana salu” ar Timu Rotu un Vikiju Krīpsu

Ceturtdien, 10. martā, norisināsies jau trešais “RIGA IFF IELŪDZ.” notikums, kura ietvaros būs iespējams redzēt pagājušajā Kannu kinofestivālā izrādīto Mias Hansenas-Lēves attiecību drāmu “Bergmana sala”.

Krisa (Vikija Krīpsa) un Tonijs (Tims Rots) ir scenāristu pāris, kas ir ieradies uz Baltijas jūrā esošo “kino svētnīcu”, Fores salu, kur dzīvojis un strādājis monumentālais zviedru kinorežisors Ingmars Bergmans. Radošā un romantiskā spriedze kāpj, taču melodramatiska konflikta vietā tā uzplaukst jaunā stāstā.

Filmas galvenajās lomās savu meistarību pierāda Kventina Tarantino filmu zvaigzne Tims Rots, kura radošo un romantisko partneri attēlo 6 Oskariem nominētās filmas “Neredzamais pavediens” (“Phantom Thread”) galvenā aktrise Vikija Krīpsa. “Bergmana sala” atveras kā matrjoška – kino darbā organiski veidojas “filma-filmā”, kurā vadošo aktieru ansambļa niansēto tēlojumu papildina Tima Bērtona iemīļotās aktrises Mias Vašikovskas (“Alise brīnumzemē”, “Purpura smaile”) un Joahima Trīra līdzgaitnieka Andersa Dānielsena Lī (“Oslo, 31. augusts”, “Pasaulē sliktākais cilvēks”) duets.

Mia Hansena-Lēve, kas 2016. gadā saņēma Berlināles Sudraba lāci par labāko režiju (“L’avenir” / “Gaišā nākotne”), savu jaunāko filmu ir veidojusi ne tikai kā mīlas dziesmu kino klasikai un dižgaru klātbūtnei, bet arī mūsdienu mākslinieku spējai veidot jaunus naratīvus, neieslīgstot priekšgājēju atstātajās takās.

Leģenda vēsta, ka Ingmars Bergmans pēc “Laulības dzīves ainu” (1973) uzvaras gājiena ir lepojies ar to, ka filma spējusi izraisīt miljoniem šķiršanos. Mia Hansena-Lēve paneļdiskusijā Ņujorkas Linkolna centrā min, ka, pirmoreiz ierodoties Fores salā, viņa ir sapratusi – kino meistars nav izsmēlis šīs neparastās lokācijas stāstniecisko potenciālu. Rezultāts – kino autores refleksija par mīlestību pret un ar rakstītā vārda spēku.

Publiciste Stefānija Zakareka izdevumam “TIME Magazine” norāda, ka “filmas par radošu personību centieniem radīt – vai, vēl sliktāk, rakstnieku centieniem rakstīt – vienmēr ir riskants pieteikums,” jo šiem stāstiem ir potenciāls būt tikpat interesantiem, kā “krāsas žūšanai”. Neraugoties uz šo risku, filmas daudzslāņainā uzbūve maigi un liegi spēj stāstīt par ilgām, neuzticību un radīšanas procesa dziedējošo spēku.”

Pirms seansa – Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) pārstāvja Žulijena Nuhuma Kulibali ievadstāstījums.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla īpašie “RIGA IFF IELŪDZ.” seansi ikgadējās kino svinības izvedīs ārpus festivāla formāta – izrādot jaunāko un augstvērtīgāko mākslas kino no visas pasaules īsi pirms to nonākšanas repertuāros, papildinot tos ar festivāla komandas gatavotiem ievadiem.

 

Ziņas