RIGA IFF unikālā seansā izrādīs restaurēto Vima Vendersa ceļa filmu “Parīze, Teksasa” | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

RIGA IFF unikālā seansā izrādīs restaurēto Vima Vendersa ceļa filmu “Parīze, Teksasa”

Rīgas Starptautiskajā kino festivāla (RIGA IFF, 17.–27. oktobris) pirmajā nedēļas nogalē gaidāms unikāls seanss – tā apmeklētāji būs starp pirmajiem pasaulē, kas uz lielā ekrāna pieredzēs nule digitāli restaurēto režisora Vima Vendersa darbu “Parīze, Teksasa” (Paris, Texas, 1984). Ar ceļa filmas apakšžanra zelta etalona seansu 19. oktobrī tiks atklāta sadaļa ZEITGEIST DEUTSCHLAND, kas veidota sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Biļetes uz seansu iespējams iegādāties festivāla mājaslapā (rigaiff.lv) un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

“Šodien tā ir cita filma, lai gan nekas nav mainījies. Es tagad to redzu citādi. Un man patīk tas, ko redzu. Bet tā noteikti atšķiras no filmas, ko redzēju 1984. gadā. Mēs nekad līdz šim vēl neesam bijuši tik tuvu uz lentes notvertajam.”

Tā intervijā ar Vima Vendersa fondu režisors apraksta filmu “Parīze, Teksasa”, kas savu pirmizrādi piedzīvoja Kannu kinofestivāla galvenajā konkursā 1984. gadā. Saņēmusi vairākas prestižas kino pasaules godalgas, tostarp “Zelta palmas zaru”, Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas kino balvu (BAFTA) un citas, “Parīze, Teksasa” uzskatāma par Vendersa pazīstamāko, atzītāko un visvairāk citēto kinodarbu. Šajā pavasarī, 40 gadus pēc pirmizrādes, kvintesenciālā ceļa filma, kas iemantojusi kulta statusu kino skatītāju aprindās, atgriezās Kannās jaunā 4K digitālās restaurācijas gaismā.

Venderss, viens no spilgtākajiem jaunā vācu kino kustības pārstāvjiem, karjeras sākotnē aizraujoties ar Amerikas mitoloģiju un kino veidošanas tradīcijām, ar šo cilvēka pašapzināšanās odiseju sasniedz māksliniecisko un emocionālo pilnbriedu. Mijoties vizuāli iespaidīgajiem, operatora Robija Millera radītajiem kadriem un hipnotiskajam Raja Kūdera slaidģitāras skanējumam, atklājas dramaturga Sema Šeparda scenārijs par pārmaiņu, vārdu un klusuma nozīmi. Savukārt galvenajās – Trevisa un Džeinas – lomās satiekas filigrānais, Linča iecienītais aktieris Harijs Dīns Stentons un magnetizējošā Nastasja Kinski, kuras tēls rozā angoras džemperī ir kļuvis par veselu kino citējumu.

Līdzās “Parīzei, Teksasai” sadaļas ZEITGEIST DEUTSCHLAND programmā iekļauts arī īpašs Vendersa īsfilmu seanss. Četras izmeklētas miniatūras aptver laiku no 1967. līdz 1982. gadam, kad Vendersa darbi bija šķietami par neordināru lielajam ekrānam un par vērienīgu laikmetīgās mākslas altāriem. Ļaujot tuvāk iepazīt autora ticību eksperimentiem un uzburot nepieradināta mākslinieka portretu jaunībā, attēlu alterācijas un to attiecības ar krāsu un laiku mijas ar pārdomām par kino veidošanas sāpēm un šī mākslas veida nākotni.

Ar filmas “Parīze, Teksasa” seansu 19. oktobrī, plkst. 18.00 k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē tiks atklāta vācvalodīgajam kino veltītā sadaļa ZEITGEIST DEUTSCHLAND, kas tiek veidota sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Savukārt Vendersa īsfilmu seanss iesildīs sadaļu jau 18. oktobrī plkst. 21.10 k/t “Splendid Palace” Mazajā zālē. Biļetes uz šiem un citiem festivāla programmas seansiem pieejamas mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās un Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Festivāla vadmotīvs “Witnessing the World of Another”  jeb “Pieredzēt citu pasauli” šajā sezonā pievēršas kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam – RIGA IFF komanda aicina skatītāju atklāt jaunus skatpunktus un kino ekrānā iedibinātās pasaules. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Filmas “Parīze, Teksasa” materiālus izmantošanai publiskajā komunikācijā (ar atsauci uz Vima Vendersa fonda autortiesību informāciju) nodrošina Vima Vendersa fonds.

Ziņas