Svaigs, emocionāli atklāts skatījumu uz integrācijas politiku un vēsturisko atmiņu – Latvijas gada dokumentālā filma „Viss būs labi” | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Svaigs, emocionāli atklāts skatījumu uz integrācijas politiku un vēsturisko atmiņu – Latvijas gada dokumentālā filma „Viss būs labi”

Skatītājiem Baltijā un visā pasaulē tiek piedāvāta iespēja paviesoties Rīgas krievvalodīgo kopienas ikdienā, tiešsaistē noskatoties 2023. gada filmu „Viss būs labi”. Krievu izcelsmes Latvijas iedzīvotāju ģimenē uzaugušais režisors Staņislavs Tokalovs kopā ar operatoru un līdzscenāristu, starptautiskās kino balvas IMAGO nominantu Valdi Celmiņu, spraigā un godīgā manierē dokumentējuši Tokalova ģimeni teju piecu gadu garumā. Piecās Latvijas Nacionālās kino balvas „Lielais Kristaps” kategorijās nominētā filma balvu pasniegšanas ceremonijā atzīta par gada labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu. Savukārt balvu par labāko montāžas režiju saņēmis filmas montāžas režisors Stefans Stabenovs. Godalgotā filma ir pieejama nomai RIGA IFF Kolekcijas platformā online.rigaiff.lv skatītājiem visā pasaulē.

Filmas skatītāji Latvijā to novērtējuši, izceļot emocionāli atklāto, svaigo un no didaktikas atbrīvoto skatījumu uz integrācijas politiku un vēsturisko atmiņu. Vienlaikus kinodarbs papildina sabiedrībā akūti nepieciešamo refleksiju par valsts iedzīvotāju savstarpēju tuvināšanos. Tokalovam atklātā tuvplānā rādot savu ģimeni vairākās paaudzēs un tās realitāti, filmā tiek formulēti trāpīgi jautājumi, bet tās skatītājam – atvēlēta vieta interpretācijai un atbilžu iespējai.

Režisors ar filmas ieceri iepazīstina šādi: 

„Filmu sāku veidot, jo likās, ka kolēģi savos darbos, atainojot krievvalodīgo minoritāti Latvijā, nekad neparādīja to spektru, kuru redzēju es, būdams šīs grupas pārstāvis. Man ļoti gribējās pamainīt leņķi un pamēģināt plašāk iepazīstināt ar šo cilvēku grupu. Filmu sākām veidot četrarpus gadus atpakaļ, nezinot, ka notiks Krievijas iebrukums Ukrainā, sāksies kovids un tiks nojaukts Uzvaras piemineklis. Protams, šie notikumi arī ir atainoti filmā – tie diezgan spēcīgi ietekmē varoņu dzīves.”

Deviņdesmitgadniece Ņina, režisora vecmāmiņa, ir ģimenes simbols. Viņas nostaļģiju pēc Padomju Savienības remdē 9. maija svinības pie nu jau nojauktā pieminekļa Uzvaras parkā un kara laika dziesmiņu dungošana. „Viss būs labi” seko arī viņas atvases Irinas centieniem audzināt pilngadīgo meitu, izrīkot vīru Raulu un aptekalēt mammu, vēloties saviem tuviniekiem pašu labāko. Rīgas mikrorajonā Purvciemā dzīvojošās ģimenes dzīvoklī fonā allaž ir ieslēgts televizors, tā ekrānā ik pa laikam uzstājas arī Putins.

RIGA IFF radošā direktore un festivāla programmas veidotāja Sonora Broka Tokalova režisēto darbu vērtē atzinīgi:

„Labākais tēmas atsegums, kāds līdz šim redzēts Latvijas kino. Režisora atklātība un kadra absolūtā intimitāte, kuru veido rūpīgi vērotas ikdienas lauskas, uzrunā tieši un nepastarpināti.”

Godalgotā filma ir pieejama nomai RIGA IFF Kolekcijas platformā online.rigaiff.lv skatītājiem visā pasaulē.

Ziņas