“Kino ir kino” – RIGA IFF piesaka īsfilmu konkursu seansus | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

“Kino ir kino” – RIGA IFF piesaka īsfilmu konkursu seansus

Aicinot skatītājus izbaudīt varenas īsās formas kino dzīres oktobrī, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF, 17.-27. oktobrī) izziņo abu īsfilmu konkursu – starptautiskā un nacionālā – dalībniekus. Biļetes uz īsfilmu konkursu seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

RIGA IFF īsfilmu konkursi ir precīzākais un drosmīgākais laikmeta gara spogulis festivāla filmu programmā, kas ļauj skatītājiem īsā un kodolīgā formā atklāt jaunus skatpunktus un kino ekrāna dimensijas. 34 krāsu, iespaidu, žanru un tekstūru piepildītie darbi konkursiem atlasīti no vairāk nekā 2000 īsfilmu pieteikumiem un, piedaloties filmu veidotājiem, tiks izrādīti četros starptautiskā konkursa seansos k/t “Forum Cinemas” un īpašā nacionālā konkursa skatē k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē.

Filmas izvērtēs un festivāla apbalvojumus, tostarp kandidatūru prestižajai Eiropas Kino Akadēmijas balvai “Eiropas īsfilma 2025”, piešķirs kino nozares profesionāļu žūrija – žurnāliste un mākslas kritiķe Karmena Greja (Jaunzēlande), Berlināles direktores Trišas Tatlas izpildkomandas vadītājs Florians Veghorns (Vācija) un režisore Diāna Kamvana Ngujena (Čehija).

Iepazīstinot ar konkursu dalībniekiem, RIGA IFF īsfilmu programmas kurators un franču kinokritiķis Leo Soesanto norāda:

“Mēs esam ļoti priecīgi atkal svinēt īsfilmas un atgādināt skatītājiem, ka, lai kāds būtu filmas garums, kino ir kino. Starptautiskajā konkursā vēlējāmies vēlreiz parādīt visu, ko ļauj kino – radīt filmu, izmantojot videospēli, VHS kasetes, smiltis, jebkuru rīku vai telpu, lai no jauna atklātu pasaules burvību. Bet galvenokārt – vairākas filmas ar cilvēkiem, kas ieslodzīti melanholijā, pagātnē, bet cenšas to pārvarēt un cīnīties ar pašreizējo sajūtu, ka dzīvojam mūžīgā, nebeidzamā tagadnē – “nākotnes nostalģijā”. Tikmēr nacionālā konkursa skates darbos ir daudz jaunas enerģijas. Tā ir šo filmu galvenā tēma – ko mēs darām ar visām šīm iespējām kā varoņi un filmu veidotāji? Šī enerģija rada augstākās klases animācijas un spēles īsfilmas, kurās varoņi šķiet pārņemti ar to, ko viņi var izdarīt, bet vienmēr poētiskā veidā.

RIGA IFF Short Film International Competition darbi, 25 īsās metrāžas spīdekļi no pasaules malām, ir iedalīti četros krāšņos konkursa seansos – “Kā spēlei vārdā”, “Jutekliskā pasaule”, “Atpakaļ, kur iepriekš nekad nav būts” un “Cīnies ar savu nākotni” –, kas ļaus atklāt dziļi personīgas dilemmas un raksturu stingrību, palutināt maņas ar iespaidu pārbagātību un doties ceļojumos pa utopijām.

Tikmēr daudzšķautņaino RIGA IFF Short Film National Competition jeb nacionālā īsfilmu konkursa izlasi veido plašs Latvijas filmdaru darbu spektrs. No animācijas līdz spēles kino un analogā medija eksperimentiem, konkursa darbi nepiekāpīgi iemieso latvieša būtībai tuvo poētiskā kino garšu un spītīgu nepadošanās garu. Atzīmējot īsās formas ietilpību un neizmērojamo spēju transformēt pasaules, vienviet satiksies gan tādu kino nozares rūdītu režisoru kā Edmunda Jansona (“Brīvais nobrauciens”) un Uģa Oltes (“Meža balodītis”) jaunākie veikumi, gan daudzsološi darbi no jaunās paaudzes kino talantiem Betijas Zvejnieces (“Jaunības experti”), Montas Anžajevskas (“Miroņu mēness jeb kā es pārstāju baidīties un izvairīties no realitātes”) un citiem. Svinīgajā nacionālā īsfilmu konkursa skatē, kas ik gadu piepilda RIGA IFF galvenās mājvietas “Splendid Palace” Lielo zāli ar Latvijas kino garu, tiks svinētas arī sešu īsfilmu nacionālās pirmizrādes.

Četri starptautiskā īsfilmu konkursa seansi tiks izrādīti 24. un 25. oktobrī k/t “Forum Cinemas”. Savukārt Latvijas īsfilmu izlases seanss uz kino un sarunām skatītājus un filmu veidotājus pulcēs 23. oktobrī plkst. 18.30 k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē. Abu konkursu filmu izlases būs pieejamas arī tiešsaistē visā Latvijā. Biļetes uz visiem īsfilmu konkursu seansiem, kā arī citiem izziņotajiem RIGA IFF programmas seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī RIGA IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Šajā ierakstā

Ziņas