Mānīgs spriedzes bēgums un kodolintrigas Franču Polinēzijas liegajā gaismā – RIGA IFF IELŪDZ seansā “Kluso salu fikcija” | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2022

Mānīgs spriedzes bēgums un kodolintrigas Franču Polinēzijas liegajā gaismā – RIGA IFF IELŪDZ seansā “Kluso salu fikcija”

RIGA IFF IELŪDZ seansā ceturtdien, 8. decembrī, “Kino Citadele” novatoriskais anti-trilleris “Kluso salu fikcija” – Alberta Serras (Brīvība/Liberté (2019)) jaunākais Kannu kinofestivāla spīdeklis.

Ievadu filmas pasaulē, kurā zem saulrieta apspīdētiem Klusā okeāna ūdeņiem briest kataklizmiskas intrigas, sniegs Sonora Broka, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) radošā direktore.

Alberts Serra savas radošās gaitas ir sācis vien šajā gadsimtā, taču ar savu vienpadsmit darbu filmogrāfiju jau ir izpelnījies intelektuāļa-provokatora slavu; Kannu kinofestivālā šis spāņu filmdaris nodēvēts pat par “visfranciskāko ne-franču kinorežisoru”. 

“Kluso salu fikcijas” galvenajam varonim, Francijas varas komisāram De Rualē (galvenajā lomā Benuā Mažimels, viens no vadošā ansambļa leģendārajā Mihaela Hānekes filmā Klavierskolotājs/The Piano Teacher (2001)) ir neparasts uzdevums – uzturēt mieru kolonizētajā Taiti teritorijā, būt vietējo draugam, nezaudējot kontroli. Baltā uzvalkā tērpies, viņš klīst pa aprasojušu ķermeņu pārpildītiem naktsklubiem un sārtas gaismas piepildītiem liedagiem, mēģinot pārliecināt visus par katastrofas neiespējamību. Tikmēr okeāna dzelme slēpj nāvējošu noslēpumu, kas idillisko mieru vērš par nokaitētu klusumu pirms vētras.

Filmas unikalitāte slēpjas tās reģistrā – “Kluso salu fikcija”, iespējams, ir saulainākā šogad uzņemtā art-house šausmu filma, vai arī mierpilnākais politiskais trilleris. Neatkarīgi no skatītāja uztveres, filmas “mugurkauls” ir psiholoģiski daudzšķautņaina drāma, kas uzdod pamatotus jautājumus par valstu varas attiecībām, koloniālo mantojumu un izvēli neredzēt vai noslēpt lielvaru ambīciju straumes, kas kā akacis iesūc cilvēku dzīves un likteņus.

Ar šo seansu tiek aizsākta filmas izrādīšana kinoteātros – ierobežots daudzums seansu gaidāms no 9. līdz 15. decembrim “Kino Citadele”. Vairāk par filmu rigaiff.lv/fikcija.

Šajā ierakstā

Ziņas