Iespaidīga Tildas Svintones dubultloma Hogas un Skorsēzes veidotajā spoku stāstā “Mūžīgā meita” | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Iespaidīga Tildas Svintones dubultloma Hogas un Skorsēzes veidotajā spoku stāstā “Mūžīgā meita”

No 12. janvāra kinoteātros nonāks Venēcijas kinofestivāla galvenajā konkursā pirmizrādītais spoku stāsts ar Tildu Svintoni abās galvenajās lomās – kulta režisores Džoenas Hogas un producenta Mārtina Skorsēzes filma “Mūžīgā meita” (Eternal Daughter). Gotiskās noskaņās ieturētais darbs, kurā pagātnes rēgu apsēstā namā Svintone iejūtas gan mātes, gan meitas lomā, ierindojas starp kritiķu aizvadītā gada favorītfilmām.  Savu ceļu pie skatītājiem visā Latvijā “Mūžīgā meita” uzsāks ar īpašu RIGA IFF Kolekcijas seansu piektdien, 12. janvārī, plkst. 19.00 k/t “Forum Cinemas”, kurā ar filmu iepazīstinās Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) radošā direktore Sonora Broka. 

Kādā Velsas nostūrī māksliniece Džūlija kopā ar savu māti Rozalindu ierodas kādreizējās dzimtas mājās, nu ērmīgi tukšā un miglas apvītā viesnīcā, kurā sievietes sastop sen paglabātos noslēpumus. Gatavojoties Rozalindas dzimšanas dienai un rakstot scenāriju, kas balstās sarunās ar māti un viņas atmiņu stāstos, līdz ar nakts ēnām Džūliju arvien ciešāk ieskauj spriedze abu nesaraujamajās saitēs.

Tildai Svintonei sniedzot pārpasaulīgu tēlojumu, atzinīgi novērtētā režisore-scenāriste Džoena Hoga radījusi elpu aizraujošu psiholoģisku spoku stāstu, kas šķetina atvašu un vecāku attiecības un pieaugšanas emocionālo “bagāžu”. Varoņu pieredzi miglā ieskautajā viesnīcā caurvij uzmācīgas skaņas un spiedīgs nemiers, kas līdzinās atmiņu neuzticamajiem impulsiem, atsauces uz pašas Hogas daiļradi, Kubrika “Mirdzumu” (The Shining, 1980) un Hičkoka “Vertigo” (1958), kā arī šausmu kino raksturīgie izteiksmes līdzekļi. Kritiķu un skatītāju komplimentus izpelnījusies ne tikai Svintone, bet arī aktrises spaniels, kas, ieņemot centrālu lomu līdzās abām galvenajām varonēm, atzīts par vienu no labākajiem suņiem, kas tēlojuši uz ekrāna.

Filmas izpildproducentu Mārtinu Skorsēzi (“Ziedu mēness slepkavas”) un Hogu vieno ne tikai līdzīga kino gaume, bet arī darbs pie režisores diloģijas “Suvenīrs” (The Souvenir, 2019-2021) filmām. Intervijā portālam “Vanity Fair” Skorsēze atklāj, ka Hogas stāstos un varoņos viņš saskata pretējo paša filmu eksplozivitātei – imploziju jeb iekšējo spriedzi –, bet režisores sižetu literāro augstvērtību un emocionālo prizmu pielīdzina Prusta daiļradei. Tāpat ievērojamais režisors un producents, kas netieši pamudinājis Hogu veidot tieši spoku stāstu, izceļ gan autores darbu ainaviskumu, gan prasmi pievērst uzmanību detaļām, viņa paša darbos svarīgus aspektus. 

Prestižās Venēcijas kinofestivāla “Zelta lauva” balvas pretendente iekļauta arī vairāku citu ievērojamu festivālu programmās, tostarp pulcējusi skatītājus kino zālēs arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla desmitās sezonas ietvaros. Hoga un kritiķu iemīļotā skotu aktrise Svintone jau skolas gados kļuvušas par tuvām draudzenēm un kopā strādājušas pie režisores diplomdarba “Kaprīze” (Caprice) 1986. gadā. Pēc ilgākas pauzes sieviešu karjeras ceļi atkal krustojās 2016. gadā, atsākot radošo sadarbību pie “Suvenīra”. Abu jaunākais kopdarbs “Mūžīgā meita” iezīmē režisores un aktrises tandēma kārtējo triumfu.

Īpašais RIGA IFF filmas seanss gaidāms 12. janvārī plkst. 19.00 k/t “Forum Cinemas”; no 12. janvāra filmas seansi meklējami arī Latvijas kinoteātru repertuāros. Vairāk informācijas: rigaiff.lv/meita.

Ziņas