Ziemeļi ir tuvāk, nekā varētu šķist – 13 aktuāli un augstvērtīgi kinodarbi no Ziemeļvalstīm RIGA IFF programmā | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2024

Ziemeļi ir tuvāk, nekā varētu šķist – 13 aktuāli un augstvērtīgi kinodarbi no Ziemeļvalstīm RIGA IFF programmā

Skatītāju iecienītajā Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF, 17.–27. oktobrī) sadaļā NORDIC HIGHLIGHTS šogad apkopoti 13 Ziemeļvalstu darbi – 13 iespējas caur kino ekrānu ielūkoties Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas kino veidotāju radītajās pasaulēs. RIGA IFF kino zālēs un tiešsaistē izrādīs gan spožākās un atzītākās aizvadītās kino sezonas filmas no Kannu, Berlīnes un citu festivālu skatēm, gan īpašus apslēptos spīdekļus no ziemeļu reģiona kinematogrāfa. Biļetes uz NORDIC HIGHLIGHTS seansiem klātienē kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas”, kā arī tiešsaistē platformā online.rigaiff.lv iespējams iegādāties festivāla mājaslapā (rigaiff.lv) un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

NORDIC HIGHLIGHTS sadaļā, kas tapusi sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas vēstniecībām Latvijā, kā arī Zviedrijas institūtu, tradicionāli iekļauti aizvadītā gada ievērojamākie un spilgtākie Ziemeļvalstu kino sasniegumi. Atgādinot skatītājiem, ka ziemeļi ir tuvāk, nekā varētu šķist, greznā 13 filmu panorāma aizraus ar savu dažādību un raksturīgo noskaņu, kā arī atklās reģiona kino rokrakstu baltiešiem tuvā izpratnē par kino tempu, formu un, protams, humoru.

Programmas sadaļu 18. oktobrī plkst. 18.30 ievadīs vintāžā ietērptās un Lapzemes nekurienē ieputinātās somu absurda komēdijas “Raķete” (The Missile) Latvijas pirmizrāde. Savdabīgam humoram mijoties ar aukstā kara raisīto trauksmi un kolorītiem 80. gadu disko akcentiem kostīmos un matu sasukās, dramēdija iezīmē arī skarbākas realitātes notis – sabiedrības aizspriedumus, sievietes tiesības un pašnoteikšanās iespējas. Režisores Mias Tervo filma “Raķete” 22. oktobrī plkst. 13.30 tiks izrādīta arī senioru seansā, uz kuru seniori var iegādāties biļetes par īpaši izdevīgu cenu (ieeja seansā, uzrādot derīgu pensionāra apliecību).

Starp ievērojamākajām izlases filmām ir Kannu kinofestivālā godalgotā psiholoģiskā kamerdrāma “Armands” (Armand) ar norvēģu aktrisi Renāti Reinsvi galvenajā lomā, kā arī “Pāreja” (Crossing) – gruzīnu tempermenta un Stambulas ielu mutuļu sadursme aizkustinošā skatījumā uz dzīvi un spēju piedot. RIGA IFF izrādīs arī Berlināles kluso hītu “Sekss” (Sex), kas absurda manierē dekonstruē mūsdienu Norvēģijas sabiedrības attiecības ar seksualitāti, un islandiešu režisores Helēnas Stefansdotiras kino debiju “Natatorija” (Natatorium) – intriģējošu pieaugšanas stāstu, kurā ierastie žanra lielumi savijas ar mītisku, teju hipnotisku trilleri par dzimtas noslēpumiem.

Daudzšķautņainajā piedāvājumā sev piemērotu seansu varēs atrast ikviens – sadaļā iekļauta gan aizkustinošā vēsturiskā drāma “Vētru salas Maja” (Stormskerry Maja) un zaudējuma sāpes šķetinošais pusaudžu stāsts “Lauztā gaisma” (When the Light Breaks), gan draiskā zviedru klasiķa Lūkasa Mūdisona komēdija “Kopā ‘99” (Together 99). Netrūks arī asu emociju nervus kutinošajā Nordic noir tīrradnī “Saltums” (Cold) un spraigajās drāmās “Dēli” (Sons) un “Mednieki klajumā” (The Hunters on a White Field) – filmas prasmīgi pavērs durvis uz cilvēka psihes nostūriem un atklās sabiedrības tumšākās kaislības, arī atriebes un varas kāri.

Savukārt ieskatīties ziemeļu kaimiņu vēstures līkločos un modernās pasaules sabiedrības dzīvesveidā ļaus izlases dokumentālās filmas. Stindzinoši laikmetīgās kolāžas “Kara un miera laika bērni” (Children of War and Peace) arhīva materiālu kadru virknes iezīmēs starpkara laika somu jaunatnes portretu. Tikmēr pieklusinātā, Sandensas kinofestivālā apbalvotā dokumentālā kino sensācija “Jauna savvaļa” (A New Kind of Wilderness) mūslaika steigā nogurušajiem atklās skaistu, smeldzīgu stāstu par ģimeni, kas ir “izkāpusi” no pilsētas tempa.

Biļetes uz NORDIC HIGHLIGHTS filmu seansiem klātienē kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas”, kā arī tiešsaistē platformā online.rigaiff.lv var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās un Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Festivāla vadmotīvs “Witnessing the World of Another” jeb “Pieredzēt citu pasauli” šajā sezonā pievēršas kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam – RIGA IFF komanda aicina skatītāju atklāt jaunus skatpunktus un kino ekrānā iedibinātās pasaules. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Ziņas