24 īsfilmas no visas pasaules – tēmu un rokrakstu karuselis četros RIGA IFF starptautiskā konkursa seansos | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2023

24 īsfilmas no visas pasaules – tēmu un rokrakstu karuselis četros RIGA IFF starptautiskā konkursa seansos

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas no 12. līdz 22. oktobrim atzīmēs savu desmito pastāvēšanas gadu, izziņo festivāla Starptautiskā īsfilmu konkursa programmu. Četros seansos apkopoti 24 īsformāta darbi – animācijas, spēles kino, dokumentālās filmas un kustīgā attēla eksperimenti –, kas izaicina skatītāju un atklāj kolorītus autoru rokrakstus. 

RIGA IFF īsfilmu programmas veidotājs, franču kurators un kinokritiķis Leo Soesanto un atlases komisija izraudzījušies darbus, kas iezīmē gan laikmetīgo kino prakšu kaleidoskopu, gan arī drosmīgi sarunājas ar savu skatītāju šodienā – tie ir spilgti un unikāli kustības, atsvešinājuma, posthumānisma un kino nāves redzējumi. Starptautiskā īsfilmu konkursa programma sadalīta četros seansos: “Šie nav mājas video”, “Mūzika burvju māksliniekiem”, “Ko tu esi izdarījis?” un “Cilvēce. Pirms un pēc”. Visa konkursa programma būs skatāma gan klātienē k/t “Forum Cinemas”, kur katrā seansā gaidāma arī tikšanās ar īsfilmu veidotājiem, gan tiešsaistē visā Latvijā.

Krāsu, iespaidu, žanru un tekstūru daudzveidīgajā konkursā filmdari akcentējuši māju un piederības jēdzienu, kino paņēmienu vārdnīcu, cilvēces mainīgās sejas un attiecības ar tehnoloģijām. Filmu lokā ir darbi, kas piedzīvos dažāda mēroga pirmizrādes – skatītāji pieredzēs modernizētu, juteklisku Bokačo noveļu krājuma “Dekamerons” stāsta interpretāciju īsfilmā “Klostera dārznieks” (pasaules pirmizrāde) un Dogma ‘95 estētikas un mājas video saplūsmi ungāra Daniela Naģa laiskajā darbā “Pelde” (starptautiskā pirmizrāde). 

RIGA IFF Starptautiskā īsfilmu konkursa ietvaros noritēs arī somu režisores Sārlotas Virri kolektīvās iztēles izpētes “Haosa vidū bija forma” un “Super Mario” datorspēles iedvesmotās īsfilmas “Atā, atā, Kupu karali!” starptautiskās pirmizrādes. Tāpat gaidāmas Eiropas pirmizrādes eksperimentālajam īsmetrāžas koku detektīvam “Pērtiķu izmisums” un godalgotā īsās un garās metrāžas režisora Ivana Lēvenberga melodrāmai “Istabas krāsa” par vīrieti ar autiskā spektra diagnozi un attiecībām ar viņa māti, kurām lemts neatgriezeniski mainīties.

Tiks izrādīti arī tādi starptautiski atzīti īsmetrāžas darbi kā Berlināles jauniešu programmas “Generation 14plus” īsfilmu konkursa sadaļā iekļautais jauna futbolista psihes tuvplāns “Tagad. Šeit”. Tāpat arī lietuviešu dokumentālās animācijas īsfilma “Putenis” par padomju varas īstenotajām lietuviešu deportācijām – darbs ieguvis 2023. gada Lietuvas nacionālo kino balvu “Sudraba dzērve” kā labākā animācijas filma. Savukārt divdimensiju animācijas tehnikā darinātā sievietes un vīrieša izdzīvošanas satīra “Peldēt” – Ansī Starptautiskā animācijas kino festivāla žūrijas balvas ieguvēja. 

Konkursam atlasīts arī postkino darbs “Spoks no Mariupoles”, kurā izmantotas virtuālās realitātes fotogrāfijas, lai uzzinātu, kam pieder “Google” kartē redzamais mīklainais velosipēds, bet īsfilma “N. N. lieta” liek lietā prasmīgas kameras atsvešinājuma variācijas. 

Konkursu vērtēs starptautiska žūrija – Bādenes Starptautiskā animācijas kino festivāla “Fantoche” direktore Ivana Kvesiča, aktrise, starptautiski atzīta producente un producēšanas kompānijas “Akran” dibinātāja un vadītāja Romanna Lobača, kā arī Vladans Petkovičs, serbu izcelsmes kino kritiķis, kurators un pieredzējis festivālu konsultants, kas regulāri publicējas izdevumā “Cineuropa”. Starptautiskā īsfilmu konkursa dalībnieki sacenšas ne tikai par vienu no festivāla apbalvojumiem un godalgu, bet arī kandidatūru prestižajai Eiropas Kino Akadēmijas balvai “Eiropas īsfilma 2024”.

Vairāk par programmu – festivāla mājaslapā rigaiff.lv/sfic.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Šajā ierakstā

Starptautiskā pirmizrāde
Gintare Valevičūte-Brazauskiene, Antans Skučs
Short Film International Competition

Ziņas