RIGA IFF šogad ar retrospektīvas izlasi un publisku programmu godinās izcilā režisora un provokatora Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2022

RIGA IFF šogad ar retrospektīvas izlasi un publisku programmu godinās izcilā režisora un provokatora Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi

Šogad no 13. līdz 23. oktobrim gaidāmajā Rīgas Starptautiskajā kino festivālā noritēs tradicionālā retrospektīvas programma IN KINO VERITAS, par kuras centrālo varoni šogad izvēlēts itāļu režisors, literāts, gleznotājs un domātājs Pjērs Paolo Pazolīni (1922–1975), kuru kino pasaule piemin viņa simtgadē. Retrospekcijas atklāšanas pasākums šoreiz ir dubulti svētki – festivāla laikā ar itāļu kino vēsturnieka Roberto Kjēzi (Roberto Chiesi), kurš vada Pazolīni vārdā nosaukto institūtu Boloņā, klātbūtni, svinīgā atmosfērā tiks prezentēts arī izdevniecības “Aminori” veidotais autora romāna “Ielas zēni” tulkojums.

“Ielas zēni” romāna pirmtulkojums ir īpašs notikums, jo iepriekš latviešu valodā tulkoti vien pāris Pazolīni dzejoļi, neskatoties uz to, ka autoru nereti piemin kā vienu no svarīgākajām 20. gadsimta Itālijas literatūras un kinomākslas personībām. Romāns lasītāju ieved Romā Otrā pasaules kara izskaņā, kur visapkārt valda nabadzība un policija cenšas aizkavēt zādzības, kas notiek ik uz soļa. Galvenais varonis, ielu zēns Ričeto, ir drīzāk antivaronis – viņš apzog ubagu, izmanto sievietes un visbeidzot pārdodas pats –, tomēr pauž zināmu heroismu, ar visiem spēkiem cenšoties noturēties virs ūdens sabiedrībā, kas piedāvā vārgas izredzes izdzīvot. 

Pazolīni, kura vārsmu atdzejojums “Dienišķais labā un ļaunā juceklis” kļuvis par šī gada RIGA IFF vadmotīvu, kino telpā ienācis no literātu un kreisi noskaņoto intelektuāļu aprindām. 50. gados autors atklājis sev kino mediju ar neoreālisma kinoscenāriju veidošanu, strādājot kopā ar Federiko Fellīni, Mario Soldāti, Mauro Boloņīni un citiem, savas karjeras laikā uzņemot 12 augsti novērtētus kinodarbus. Pēdējais no tiem, joprojām skandalozā apcere par diktatūras un konformisma ekstrēmākajām izpausmēm “Salo jeb 120 Sodomas dienas”, būs skatāms arī IN KINO VERITAS programmā.

Programmas kuratore Dārta Ceriņa min: “Pazolīni nav priekšteču vai pēcteču. Izvēlētajiem kinodarbiem ir visnotaļ grūts uzdevums – atsegt vērienīgo, pretrunīgo un kosmoloģiski netveramo Pazolīni kā renesanses cilvēka mantojumu: literāros un publicistikas, vizuālās mākslas un kino nospiedumus. Atlasītajās filmās nav rodams pēckara skaudrums un ideoloģisks kreisums, ar kuru visbiežāk asociē Pazolīni. RIGA IFF skatītājs viņu sastaps laikā, kad viņš rod ticību antīkajos mītos un kanonos, pie kuriem piekņupis cilvēks ar miesu, asinīm un sviedriem, smaidu un neziņu.”

Šogad RIGA IFF retrospektīvas programmas kinodarbi būs skatāmi klātienē Rīgā un tiešsaistē visā Latvijas teritorijā. Programmu atklās 1968. gada filma “Teorēma” – viena no spilgtākajām mīklām kino vēsturē, kinodarbam iemantojot rēbusam līdzīgu reputāciju. Tāpat tajā skatītājiem uz kino ekrāna būs iespēja baudīt filmu “Mēdeja”, kas tapusi, režisoram sadarbojoties ar domubiedreni un operas leģendu Mariju Kallasu, savukārt programmas noslēgumā – Pazolīni versija par Džovanni Bokačo noveļu krājumu “Dekamerons”, režisoram atlasot un ekranizējot sešas noveles.

RIGA IFF programma IN KINO VERITAS tapusi ar Itālijas vēstniecības Rīgā atbalstu, kā arī radošā sadarbībā ar Larošelas Starptautisko kinofestivālu. Romāna “Ielas zēni” tulkojumu latviešu valodā klajā laidusi izdevniecība “Aminori”, no itāļu valodas tulkojusi Līva Trektere. Grāmata izdota, pateicoties Itālijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Šajā ierakstā

Ar ekspertu
Teorēma
Pjērs Paolo Pazolīni
In Kino Veritas

15. oktobris, 18.00
(Ar ekspertu)

Pieejama līdz 23. okt., 23.59

Ar ekspertu
Mēdeja
Pjērs Paolo Pazolīni
In Kino Veritas

16. oktobris, 18.00
(Ar ekspertu)

Pieejama līdz 23. okt., 23.59


23. oktobris, 16.30
(Ar eksperti)

Ziņas