Kino svētki klātienē un tiešsaistē visas Latvijas teritorijā. Ar uzvarētāju paziņošanu noslēdzies septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls | RIGA IFF
RIGA IFF 2024
Biļetes & abonementi
Latviski / In English
Loading...
Loading...
Ziņas 2020

Kino svētki klātienē un tiešsaistē visas Latvijas teritorijā. Ar uzvarētāju paziņošanu noslēdzies septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Svētdien, 25. oktobrī, ir noslēdzies septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas šogad jaunā formātā – klātienē un tiešsaistē visā Latvijā – skatītājiem piedāvāja 129 filmas 10 tematiskajās programmās. Visaktīvāk festivāla tiešsaistes seansu iespēju izmantojuši kino skatītāji Rīgā, Jūrmalā, Ogrē, Liepājā un Valmierā. Festivāla pilnmetrāžas filmu konkursā laurus plūkusi Ivana. I. Tverdovska drāma “Konference”, kas vēsta par posttraumatiskā sindroma pārvarēšanu un gadiem ilgu samierināšanos ar traģisku notikumu.

Žūrija savā paziņojumā izceļ, ka

“filma ļoti precīzi un ieturēti skata sarežģītus tematus – atmiņu, bailes un vainu. Darba veidotājam ir izdevies radīt līdzsvaru starp skrupulozi izstrādātu estētisko risinājumu un tēliem, kuru cilvēcība atklājas caur morālas nepilnības prizmu”.

Jāmin, ka šī nav pirmā reize, kad režisors saņem balvu RIGA IFF – 2016. gadā Tverdovska “Zooloģija” kļuva par skatītāju favorīti.  Žūrija, kas šogad savu darbu veica attālināti, kā arī konkursa uzvarētāji, ir komentējuši savas festivāla gaitas un pieredzi video formātā, kas ir apskatāms zemāk. Turpat skatāmas arī festivāla filmu režisoru, kuri šogad RIGA IFF pievienojās attālināti, uzrunas.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla vadītāja Liene Treimane:

“Šis gads ir pierādījis, ka festivāls var būt arī citādāks. Kino mīļotāji var apvienoties arī tad, kad filmas ir jāskatās pie ekrāniem savās mājās. Arī tad, kad kino zālēs ir jāizretinās un jāievēro neskaitāmi drošības ierobežojumi. Šajā gadā mēs izveidojām festivālu, kādu neviens no mums agrāk nebija piedzīvojis. Tās bija 129 filmas 66 klātienes un 50 tiešsaistes seansos. Tās bija neskaitāmas tiešsaistes tikšanās ar kino profesionāļiem no visas pasaules. Vēlos pateikt īpašu paldies festivāla drosmīgajai komandai, vairāk nekā 100 nenogurdināmiem brīvprātīgajiem palīgiem un visiem festivāla skatītājiem.”

Pilnmetrāžas konkursa programmā FEATURE FILM COMPETITION tika izrādīti astoņi kinodarbi no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm. Šajā programmā, kas apvienoja spilgtus darbus gan spēles, gan dokumentālā kino laukā, savu nacionālo pirmizrādi piedzīvoja arī ilgi gaidītā Jevgeņija Paškēviča sirreālā traģikomēdija “Ko zina Klusā Gerda”.

Pilnmetrāžas konkursa filmas vērtēja starptautiska žūrija – Tallinas Melno nakšu kinofestivāla industrijas segmenta “Industry@Tallinn & Baltic Event” vadītāja Marge Līske, Eiropas kino foruma “Scanorama” programmas sastādītājs Dmitrijs Gluševskis, leģendārajā Franču sinematēkā strādājošā filmu programmu veidotāja Eva Markovica, režisore Laila Pakalniņa un Zviedrijas Filmu institūtā strādājošais Teo Caps.

RIGA IFF galvenā balva ir festivāla simbols – mākslinieka Ervina Broka veidotais, bronzā lietais Rīgas gailis, kas sastāv no 8 daļām, lai atgādinātu, ka filma top tikai kopdarbā. Režisors saņem arī 2000 eiro naudas balvu, ko konkursa uzvarētājam piešķir apdrošināšanas sabiedrība BALTA.

Īpašu žūrijas atzinību izpelnījusies Dānijas režisora Illuma Jakobi apcere par filozofu Edmundu Bērku, “Ķibeles ar dabu”, kas kostīmdrāmas aizsegā piedāvā smalku satīru par cilvēka attiecībām ar nekontrolējamo florā un faunā.

Festivāla īsfilmu sadaļas SHORT RIGA Starptautiskajā konkursā uzvaru guvusi Nadjas Andraševas (Francija) animācijas īsfilma “Simbioze”, kas vēsta par pieviltu sievieti, kura sāk izmeklēt sava vīra mīļāko dzīves. SHORT RIGA Nacionālajā konkursā par laureāti šogad kļuvusi Alises Zariņas īsfilma “Divas strīpiņas”, kurā seši aktieri izdzīvo 12 personīgus sieviešu stāstus par abortu. Starptautiskā un nacionālā īsfilmu konkursu uzvarētājus noteica Kannu kinofestivāla oficiālā īsfilmu konkursa atlases komisijas loceklis Vims Vanakers, režisore un “Baltic Analog Lab” līdzdibinātāja Signe Birkova, kā arī eksperimentālo filmu festivāla “Kinodot” rīkotājs un kurators Mihails Žeļezņikovs. Abu SHORT RIGA īsfilmu konkursu uzvarētāji saņem mākslinieces Maijas Vītolas veidoto “Zalkti”, taču starptautiskā konkursa uzvarētājs saņem arī naudas balvu 1000 eiro vērtībā no apdrošināšanas sabiedrības BALTA.

Jau otro gadu Rīgas Starptautiskais kino festivāls un SHORT RIGA sadaļa ir viena no 24 kino institūcijām pasaulē, kas izvirza kandidātu prestižajai Eiropas kino balvai – par RIGA IFF izvirzīto filmu kļuvusi Starptautiskajā īsfilmu konkursā izrādītā Gabriela Bēmera “Spied šo pogu, ja krīti panikā”, kas, izmantojot eksperimentālus animācijas paņēmienus, stāsta par kāda cilvēka samierināšanos ar savu slimību. 

SHORT RIGA ietvaros jau sesto gadu norisinājās arī Baltijas mūzikas video konkurss, kas unikāli Baltijas reģionam piedāvā aplūkot šo video mākslas žanru ar profesionālu skatījumu. Galveno balvu, trešo SHORT RIGA sadaļas “Zalkti” saņēma grupas “Puuluup” video “Kapapuu”, ko veidojis Zbanski Kino, savukārt īpašu žūrijas atzinību saņēma Ignes Narbutaites veidotais ”Bruises On Her Legs”, ko izpilda grupa ”Kabloonak”.

Kinoteātris “Splendid Palace” savu skatītāju balvu pasniedzis Andreja Tarkovska juniora veidotajai dokumentālajai apcerei par viņa tēvu, leģendāro kino režisoru Andreju Tarkovski. Filmu “Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna” skatītāji varēs vēlreiz noskatīties īpašā seansā kinoteātrī “Splendid Palace” 31. oktobrī, plkst. 15.30.

Savu favorītu RIGA IFF ģimenes filmu konkursā KIDS WEEKEND izvēlējās arī bērnu žūrija. Mazie eksperti savu balvu pasniedza Mišas Kampas stāstam par vecmāmiņas un mazmeitas attiecībām filmā “Romijas salons” (Nīderlande).

Festivāla ietvaros notika arī RIGA IFF FORUM – virkne kino industrijas profesionāļiem un jaunajiem nozares pārstāvjiem veltīti pasākumu. Pirmo reizi tie norisinājās tikai tiešsaistē, pulcējot pārstāvjus no visas pasaules. Šogad tika diskutēts par iespējām, ko “alternatīvās” realitātes var sniegt izglītības jomā, tāpat arī novadīts 28 stundu hakatons (RIGA IFF GOES XR), pētīta seriālu veidošana Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā (MAGNETIC SERIES), meklēti risinājumi ilgtspējīgu un klimatam draudzīgu kino norišu veidošanā (GREEN CHARTER), prezentēti īsfilmu jaunrades projekti (SHORT RIGA Test Screenings), kā arī dibināti profesionālie kontakti un paplašināts zināšanu loks animācijas laukā (BALTIC ANIMATION MEET-UP).

RIGA IFF norisinājās no 15. līdz 25. oktobrim klātienē – k/t “Splendid palace” un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – kā arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā. Festivāla laikā varēja vērot arī virkni lekciju, diskusiju un citu pasākumu. Notikumu ieraksti ir redzami festivāla “YouTube” kanālā.

RIGA IFF top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Nacionālā Kino centra un Rīgas domes atbalstu.

Ziņas